Oud en Nieuw Tradities

Terwijl de wereld aan het globaliseren is nemen we veel tradities van elkaar over. Veel van oude feesten worden commercieel en uiteindelijk streven we allemaal af op zo’n verpeste samenleving als in the U S of A. Rond de jaarwisseling zijn we van oudsher overal ter wereld wel extra met elkaar begaan. Cadeautjes geven aan elkaar en familiebijeenkomsten zijn in de meeste delen van de wereld normaal rond deze tijd van het jaar.

New Years Eve

Na de Kerst gaan we de meest overrated avond van het jaar tegemoet: New Years Eve (NYE). Iedereen wil de vetste oud-en-nieuw en wil het liefst zo hard mogelijk feesten. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…..knal boem, proost, hap, kus, snik.. hmm… en nu? Als je ontzettend dure kaarten hebt voor een vet feest dan ga je gewoon los, maar is het zo veel specialer als ieder ander vet feest waarvan de kaartjes toch wat minder kostten, omdat het toevallig niet tijdens de jaarwisseling plaatsvond.

Tradities met Oud en Nieuw

Wij zijn gewend om na middernacht de champagne te ontkurken, terwijl we net naar een oudejaarsconferentie van een afgeschreven cabaretier hebben gekeken. Daarna in de kou gaan staan om voor honderden euro’s vuurwerk in de lucht te knallen. De vrouwen gaan al snel naar binnen om zich te vergapen aan de oliebollen en als ze lief zijn komen ze ook een schaaltje naar buiten brengen. Samen met je buurman steek je de mooiste vuurpijlen af terwijl je jas onder de poedersuiker zit. Als ’t vuurwerk op is gaat de avond thuis, bij vrienden, familie of in de kroeg verder. De volgende dag staan elk jaar minstens 15.000 Nederlanders al vroeg op, en nog half zat, om deel te nemen aan de jaarlijkse Nieuwjaarsduik.

Maar niet in elk land ziet de jaarwisseling er zo uit. In Spanje bijvoorbeeld daar moeten ze tijdens het aftellen, vanaf de 10 tot 0, elke seconde een druif eten. Hopelijk zijn het druiven zonder pit! En niemand heeft er vuurwerk. Als je geluk hebt wordt er wat afgestoken door de plaatselijke overheid. In Barcelona doen ze het dit jaar pas voor het eerst zelfs!

Waar ze wel flink uitpakken, qua vuurwerk is bijvoorbeeld China, alleen… daar hebben ze toch een hele andere jaartelling? En in Frankrijk daar geven ze juist op Nieuwjaarsdag cadeautjes i.p.v. tijdens NoĂ«l of Saint Nicolas. Ook onze zuidelijke buurtjes krijgen dan cadeaus.

Ik ben blij dat ik lekker in m’n nest lig op de eerste van het jaar! Goede voornemens, als gezond gaan leven, heb ik 1 seconde over 12 (na ’t proosten) al overboord gegooid. Twee flessen en een schaal oliebollen later duik ik m’n bed in en laten we de goede voornemens wel voor ’t jaar erop.

Fijn uiteinde (?) allemaal..!

Oud op nieuw

ESSENTIALSMEER ESSENTIALS