Kijkje in de keuken bij ’s werelds beste restaurant: Noma

De Scandinavische keuken is bij velen onbekend, men maakt al gauw associaties met Knäckebröd, haring of de bekende Zweedse balletjes. Dat is deels wel terecht, maar op culinair niveau is het zo veel meer. Neem een kijkje in de keuken van dit Scandinavische tweesterrenrestaurant in Kopenhagen dat vanaf 2010 vier keer uitgeroepen is tot ’s werelds beste restaurant. In de documentaire Noma, my perfect storm  is te zien hoe het team van Noma eten tot kunst weet te verheven.

Credits: Tomislav Medak

Grensverleggend koken

De zoektocht naar verbetering en het opzoeken van de grenzen staan centraal in deze documentaire. Want het beste restaurant ter wereld ben (en vooral blijf) je niet zomaar! Ze experimenteren met ingrediënten en creëren recepten in plaats van ze simpelweg te volgen. Naast de kunst van het creëren van prachtige, unieke gerechten, belicht de documentaire ook de donkere kant van het runnen van het beste restaurant ter wereld. Want hoe perfect de ervaring ook lijkt, achter de schermen gaat het ook wel eens mis en lopen de frustraties hoog op. Het team van Noma doet dus ook hier een boekje over open.

De film draait niet in de grote bioscopen maar in specifieke filmhuizen als het Ketelhuis in Amsterdam en de Verkadefabriek in Den Bosch.

Credits: Ian TanESSENTIALS