Nederlanders redden de Maldiven met zelfgemaakte eilanden

Travel

Een Nederlands bedrijf genaamd Waterstudio maakt al jaren drijvende huizen voor Nederlandse inwoners. Deze techniek raakte zo erg in trek dat het internationaal bekend werd. De volgende stap wordt het maken van drijvende eilanden die volledig eco-friendly zijn. Samen met Dutch Docklands maken ze drijvende locaties die ruimte bieden voor inwoners én natuur in de Maldiven.

Van boothuizen naar eilanden

Het bedrijf begon in 2003 met het maken van drijvende huizen. Ook wel bekend onder de naam boothuizen. Niet de standaard woonboten, maar grote drijvende huizen. Je bent er misschien wel een paar tegengekomen op het water. Koen Olthuis zit achter het idee en hij heeft de know how en passie om boothuizen en manmade eilanden succesvol te maken. Als architect en industrieel design expert heeft hij ontzettend veel tijd gestoken in architectuur op water. Mede dankzij Koen heeft Nederland rond de 16.000 drijvende gebouwen. Daardoor luistert de man ook naar de naam ‘Floating Dutchman‘ .

Nu is de Maldiven aan de beurt. De Maldiven zinkt namelijk langzaam en is op zoek naar een duurzame oplossing. De ouderwetse manier van een eiland maken in de zee is niet best. Je verstoort de zeebodem en haalt zand naar boven om zo een eiland te maken. Deze manier van eilanden bouwen wordt dredgen genoemd is dus niet oké. Palm Islands is zo’n eiland dat in 2014 is gebouwd en nu nog problemen heeft. Het is superslecht voor alle koraalriffen en vissen in de zee.

Eilanden IJburg
Waterstudio.nl

Hoe Waterstudio een eiland eco-friendly maakt

Dus laat het maar weer aan de Nederlanders over om te laten zien hoe het wél moet. Waterstudio heeft een prototype in Nederland gemaakt, uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet in de Maldiven. Dankzij dit systeem waren er grondige testfases mogelijk. Zo wist Olthuis met een uniek concept te komen. Namelijk een gladde piramide bodem die speciaal  is ontwikkeld zodat de natuur onder het eiland kan blijven groeien. In plaats van de natuur tegenwerken weet het eiland zo samen te werken met de zee. Op deze manier ontwerpt Olthuis een eiland dat van top tot bodem eco-friendly is. Een stukje techniek waar Nederlanders best trots op mogen zijn. Zie jij jezelf al op zo’n zelfgemaakt eiland wonen? Compleet met eigen koraalrif, een prachtig strand en een grote villa, wat een tijd om in te leven! Kijk ook eens naar zijn geniale idee van City Apps.

Total
20
Share