Roadtrippen met de motor op steenworp afstand doe je hier

In je schuur of garage staat een prachtige tweewieler, maar Nederland kan je eigenlijk niet bieden om te doen waar hij voor gemaakt is: veel bochtenwerk, verschil in hoogte, de gashendel af en toe flink open gooien en weet je wat: de dag erop weer! Gelukkig barst ons buurland Duitsland van de mooie wegen en kun je op drie à vier uurtjes rijden afstand al flink uit de voeten.

Wij maakten een roadtrip met de motor door Hessen en Thüringen in Oost-Duitsland, we overnachtten er drie keer en dit zijn onze aanraders:

Rijden in Duitsland

Duitsland staat natuurlijk bekend om de snelwegen zonder maximum snelheid. Ideaal als je een racer of sportwagen hebt, maar eerlijk is eerlijk: op de motor gaat het snel vervelen. Daarom stelden wij de navi in om ‘snelwegen vermijden’ en lieten ons leiden…

Eenmaal in de deelstaten Hessen en Thuringen wordt je van dorpje naar dorpje gebracht door heerlijke – goed geasfalteerde – landwegen met veel bochten. In Duitsland mag je 100 buiten de bebouwde kom, dus je kan ‘m ook nog eens flink open trekken. De wegen hier zijn meestal niet heel druk en er wordt van voren geflitst, dus als je op de motor bent heb je in principe de gelegenheid om ‘m af en toe nog wat verder open te draaien. Al raden we dat natuurlijk niet aan! 😉

Bad Wildungen

In 4,5 uur sta je in het Duitse stadje ‘Bad Wildungen’, een goede beginplaats voor de roadtrip. Dit is als je de snelweg pakt! Op de heenweg hebben we dit gedaan en op de terugweg, vrijwel volledig de snelwegen vermeden. Het is een kwestie van hoeveel tijd je hebt en of je motor comfortabel genoeg is om meerdere uren achter elkaar op de snelweg te rijden.

In essentie begint de roadtrip in Oost-Duitsland pas in Bad Wildungen. Wij planden hier onze eerste stop en logeerden in het Martim Bad Wildungen. Een top hotelletje met zwembad en een garage voor de motorfietsen en prima ontbijt. Het avondeten is duur en valt tegen, plus de sfeer in de bar ‘s avonds is ver te zoeken. Dus we raden je aan om, als je de tijd hebt, het stadje in te gaan hiervoor. Dat kan ook mooi, want bij de receptie geven ze je tickets waarmee je gratis met het openbaar vervoer kan. Zelfkennis misschien ;-).

Kyffhäuser

Als de volgende dag is aangebroken hoop ik dat je met een frisse kop opstaat, want vandaag ga je pas écht rijden. Binnendoor rijd je naar het minidorpje ‘Berga’, dat aan de voet licht van de Rothenburg. Een berg waar bovenop een immens groot monument staat van ‘Kaiser Barbarossa’. Het beeld is het derde grootste monument in Duitsland en werd gebouwd ter nagedachtenis van Wilhelm I in 1888, de eerste keizer van Duitsland. In het gebouw wordt de mythe van Frederick Barbarossa uitgebeeld, die veel leuker is om op Wikipedia te lezen dan hier.

Tot nu toe ben je misschien nog niet heel freaked over deze berg, totdat ik je vertel dat de Kyffhäuser daarnaast ook een zeer bekende heuvelrug is onder motorrijders. Er kronkelt namelijk een weg overheen die perfect is voor iedereen die z’n motor en zijn eigen moed tot het uiterste wil drijven. En dus deden wij dat ook…

We brachten onze Harleys in een aardig tempo boven en schrokken al aardig van het aantal mensen langs de weg met barbecues, kratten bier en telelenzen. Op de weg terug werden we gepasseerd door dear devils die niet alleen met hun eigen levens speelden, maar ook die van ons en de toeschouwers. Gelukkig ging alles goed en hebben we de pas nog twee keer gedaan. Heerlijk!

Om de adrenaline uit je lijf te krijgen raden we altijd een groot glas Weizen aan. Of vier. Meteen links van de kronkelweg vind je Pension Weidemühle, een typisch Duits hotel met heerlijk eten en aardig personeel. Ideaal om het kamp op te slaan voor nacht.

Eisenach

Mocht je tijd hebben en een citytrip willen doen, dan ben je aardig in de buurt van Leipzig. Misschien ook tof om een voetbalwedstrijd mee te pakken van RB Leipzig. Vrij leip op zich. Wij hadden de tijd niet dus reden binnendoor naar het dorpje ‘Eisenach’. Wederom een lekkere route!

We werden bij ‘Die Wartburg’ verwacht, een highlight die zeker aardig is om even mee te pakken als je er toch bent. Het is een kasteel dat in 1070 gesticht zou zijn door de toenmalige graaf van Thüringen. Het is altijd een plek van vrede geweest ondanks de vele oorlogen sinds die tijd. Daarnaast is er de Duitse taal ontstaan zoals hij nu herkent wordt. De monnik Maarten Luther heeft er in recordtijd het Nieuwe Testament vertaald vanuit het Latijn, dat hij overigens al vloeiend sprak op zijn 12e. Dit werd lange tijd veruit de populairste bijbel van het land! Het origineel ligt er nog en mag je niet aanraken.

Touren

Wat je wél mag aanraken zijn die cc’s onder je kont waarvoor je uiteindelijk naar Duitsland bent gekomen. Vanuit de Wartburg heb je een prachtig uitzicht over de regio, maar wat onze aandacht trok was het windturbinepark in de verte, waar we mooie beelden konden maken tijdens golden hour voor de bovenstaande video.

Overnachten kan je in Eisenach doen bij B&S Hotel en we raden je aan om te eten bij Weinrestaurant Baron. De volgende dag stonden we vroeg op en gingen we geheel binnendoor naar huis. Dat is een lange zit, maar een stuk lekkerder dan 5 uur vliegenhappen op de snelweg!

Total
1
Share