Zo schoon jij je sociaal media kanalen op

CREDITS: rawpixel.com

Facebook, LinkedIn, Instagram, Tinder, ga zo het riedeltje maar door. Het is natuurlijk super leuk om op de hoogte gehouden te worden door de vele social media kanalen, maar het heeft ook zijn mindere kanten. Je online leven neemt de overhand, je wordt vol gespamd met dingen die je eigenlijk niets interesseren en er duiken allerlei babyfoto’s op van mensen die je totaal niet kent. Daarom is het goed om al je kanalen eens op te gaan ruimen, even de bezem er doorheen. Heb je later veel plezier van.

Zo ruim je je sociaal media kanalen op

1. Wegbonjouren

Door de jaren heen heb je een heus imperium aan vrienden en volgers opgebouwd. Lijkt allemaal leuk en aardig, maar wat heb je aan een Facebookvriend die je zes jaar geleden snel de hand hebt geschud? Helemaal niks. Hetzelfde geld voor Instagram- of Twitter-volgers met een account waar niks op staat, ze volgen zelf 4892 mensen en worden maar door zo’n drie accounts gevolgd heeft. Ze geven geen like, de accounts zijn vaak hartstikke nep en je hebt dus geen ene ruk aan dit soort volgers. Daarom is het goed om door je vriendenlijst te scrollen en zo al je vrienden en volgers waar je niks aan hebt de prullenbak in te bonjouren. Au revoir!

2. ‘Vind ik leuk’

Elke like die je uitdeelt zorgt ervoor dat je een lading nieuwe accounts en pagina’s tegenkomt. En dan zit je met de gebakken peren, want je vindt het helemaal niet zó leuk. Let dus een beetje op met wat je allemaal liked, zo voorkom je dat je allerlei berichten voorbij ziet komen die je helemaal niks schelen. Behalve van als het om de pagina van Manify gaat, dan mag je wel alles liken, delen, vrienden uitnodigen, geïnteresseerd zijn in Manify: Out of Office.

Die berichten zijn natuurlijk alles behalve vervelend 😉

3. Verwijder de foto’s en berichten uit de oude doos

Foto’s van het vriendenweekend in Barcelona uit 2001 zijn natuurlijk hele leuke herinneringen. Net als je Twitter- berichten over dat je trein wéér eens vertraging heeft. Of dat je je sleutels, portemonnee én jas bent kwijt geraakt na een flinke avond stappen in Groningen. Het was een mooie avond. Allemaal leuk, maar moet de hele wereld hiervan op de hoogte zijn? Stel je solliciteert voor een flinke job en je toekomstige baas Googelt je naam en speurt door je Facebookpagina heen, dan is het wellicht handig dat je een beetje netjes op het internet staat. Verwijder daarom wat van die gênante foto’s of berichten.

4. Pas je privacy-instellingen aan

Wanneer alles op openbaar staat heeft iedereen de mogelijkheid om te zien wat je doet, waar je bent en met wie je bent, mits je dit deelt natuurlijk. Single-reizen aanbiedingen krijgen, wanneer je aangeeft dat je vrijgezel bent. Of duizend pop-ups krijgen van een bepaalde jeans, die je toevallig op het internet gekeken hebt en hierbij de cookies hebt geaccepteerd. Kijk daarom eens naar je privacy-instellingen en pas het nodige aan.

5. Notificaties en meldingen

Het is verleidelijk om meteen je telefoon erbij te pakken wanneer een melding oppopt op je scherm. ‘Er is een nieuwe activiteit op LinkedIn: 1 bericht’ of ‘Sarah van Beek en 3 anderen zijn vandaag jarig. Vier deze dag met ze mee!’ Ja leuk, gefeliciteerd, maar het kan je flink afleiden van je dagelijkse bezigheden. Een tip is dus op notificaties en meldingen uit of op stil te zetten. Dan ben je minder snel afgeleid, heb je meer concentratie en ben je veel gezelliger in je offline leven.

Foto: Katka Pavlickova

6. Verander je wachtwoorden

Qwerty, flappie1989, password, iloveyou, of 123456 – het zijn nu niet bepaald de meest veilige wachtwoorden. Hopelijk ben je wel wat slimmer geweest en heb je iets beter nagedacht over een wachtwoord. Zo niet, dan wordt het tijd om wat aanpassingen te maken. Wanneer je een wachtwoord met regelmaat verandert, heb je minder kans om gehackt te worden. Dus het is slim om je wachtwoorden van tien jaar geleden even een update te geven.

7. Update je profiel

Even die stoffige profielfoto vervangen door een goede kwaliteit foto. En ook meteen even je bio updaten met jouw interesses, carrière en natuurlijk een diepgaande life quote. Wanneer je je social media een beetje goed bijhoud, kijkt dat erg professioneel. Zomerse foto’s in de zomer, en winterse fotootjes natuurlijk in de winter. Een profielfoto van goede kwaliteit doet het natuurlijk altijd goed, is gewoon met je telefoon te maken hoor. En zorg dat je bio aantrekkelijk is om te lezen. Zeker belangrijk bij je LinkedIn pagina, deze moet natuurlijk shinen.

Total
1
Share