Vissen | Manify Interests #2

Vorige week: Word een ‘whiskykenner’

Deze week: vissen

Het is zondagochtend 08:00 – je bent gisteren op tijd naar huis gegaan, want hiervoor wilde je vroeg opstaan. Je pakt je mandje in, pakt je hengel en fietst naar de plas. Niemand te bekennen. Alleen maar een volledig stilstaand meer dat ligt te wachten om jouw hengel te ontvangen. Je klapt je stoeltje uit, je bevestigd het aas, gooit je hengel vol vertrouwen het water in en geniet in alle rust van jouw moment. Even weg van de topdrukte op het werk, weg van de snelweg, weg van je jaloerse vriendin en weg van de bank. Vanaf dit moment gaat het alleen nog maar om de vissen in het water en jij op het land.

We hebben zelf een wereld gecreëerd waardoor we teveel binnen zitten. Daarom is vissen een interest van ons, de buitenlucht en de rust van het vissen is enorm goed voor je. En niemand zal meer trots zijn dan jij, als je een karper van méér dan 1 meter vangt. Daag je vrienden uit voor een wedstrijdje, want jij bent toch de man die het beste kan hengelen? Zoals jou dat eerder ook lukte bij de vrouwen.

Zo word je een visser

Vissen is een hobby die je niet zomaar van de een op de andere dag begint. Het vergt aardig wat voorbereiding. Om vissen te vangen, dien je van tevoren wel wat spullen aan te schaffen. Deze spullen hoeven niet duur te zijn, vooral niet als je hier als regelrechte beginner instapt. We hebben een lijstje opgesteld waar je mee kan beginnen:

Allereerst, je zal ons bedanken als ze je controleren, moet je voor veel plaatsen een visvergunning hebben. Alleen op zee is het toegestaan om te vissen zonder vergunning. Deze online vispas check zorgt ervoor dat jij niet voor verassingen komt te staan. We willen dit op je hart drukken: je kan veel leukere dingen doen dan zo’n boete betalen, want die zijn niet misselijk.

Een hengel – of course – en dan kun je het beste voor een telescopische vishengel te gaan. Dit is een vishengel die makkelijk in gebruik is, heeft een molen en is ideaal om mee te nemen. Of je gaat voor een vaste hangel, zo’n hengel heeft geen molen en is nóg iets makkelijker in gebruik. Ga niet meteen voor een hengel voor een absurd hoog bedrag, we verwachten niet dat je bij de eerste de beste zwaai een zwaardvis binnen hengelt.

Natuurlijk mag je aas ook niet ontbreken, helaas bestaat er geen specifiek aas wat aangewezen kan worden als beste aas. Dit verschilt per situatie, per soorten vis en per viswater. Over het algemeen beschikt elke dierenwinkel over visaas voor verschillende gelegenheden, vooral als je als beginner aan de slag gaat.

Voor de rest mogen deze attributen niet ontbreken als je op pad gaat:

  • Een lijn, waar moet je anders je vis mee vangen?
  • Vishaken, de vis moet toch ergens aan vast blijven hangen;
  • Een schepnet, om je te helpen de vis uit het water te halen;
  • Onthaaktang (zo wordt de vis op een pijnloze manier verwijdert van de haak);
  • Een meetlint, want size does matter;
  • Lood, zo blijft jouw aas op de bodem liggen;
  • Regenkleding, ook al zit je aan het water, kletsnat de dag doorkomen is niet fijn.

Plaatsen in Nederland

Nederland staat natuurlijk bekend om haar vele liters water en de hobby vissen is daarom door heel Nederland uit te voeren. Er zijn verschillende soorten vormen van ‘vissen’. Denk hierbij aan: wakvissen, strandvissen, vissen op een meer, vissen in een rivier, vissen in een kanaal of in de zee. Raadpleeg een site zoals visplanner.nl om te kijken of er een plek is bij jou in de buurt om te vissen. Zodra je hebt besloten op welke plaats je wil gaan vissen, kan jij je gaan verdiepen wat voor soort vis daar zwemt. Dit zal je helpen om te bepalen welk aas je aan dient te schaffen.

Verschillende soorten aas

Omdat je door heel Nederland kan vissen, kun je verschillende soorten aas gebruiken. Alleen zijn er zoveel verschillende soorten, dat je door de vissen de zee niet meer ziet. We hebben de belangrijkste soorten aas even voor je uitgelicht.

  • Maden – ga je vissen in zoet water, dan kun je het beste maden als aas gebruiken. Met maden is iedere zoetwatervis te vangen en is relatief zeer goedkoop. Er is een verschil tussen witte maden en gekleurde maden. Gekleurde maden bevatten kleurstoffen, en worden zelfs door sommige verenigen verboden;
  • Kaas – ook kaas wordt gebruikt voor zoetwatervissen, menig zoetwatervis laat zich door een jong belegen blokje kaas verleiden.
  • Mais – ga je op pad om een grote brasem of karper te vangen, dan heb je met een korrel mais grote kans.
  • Doperwt – de doperwt is een redelijk nieuwe aassoort waardoor schuwe vissen eerder dit aas pakken dan een ander soort aas dat ze al kennen. Dit wordt vooral gebruikt bij ‘dressuur’ wateren.
  • Frikandellen – een ongebakken frikandel is een zachte aassoort en kan daarom het hele jaar door gebruikt worden.
  • Pluimpje – het pluimpje is de oudste aassoort die bestaat. Dit is het binnenste deel van wit brood. Het enige wat je hoeft mee te nemen zijn een paar sneetjes wit brood, en je handen. Dit aas werkt het best voor de toepasselijke witvis.
  • De mestpier – Ga je vissen op een baars, karper, zeelt of paling dan is de mestpier een goede optie. Je kunt mestpieren inzetten als je geduld op is, en de vis maar niet wil bijten.

Theorie

Over vissen, de visserij en de geschiedenis van het vissen zijn veel boeken geschreven. We raden je daarom aan om voordat je op pad gaat, jezelf te verdiepen het totale plaatje van de hobby ‘vissen’. Sommige boeken zijn totaal irrelevant voor jou als beginner. Daarom hebben we een tweetal boeken geselecteerd die een broekie zoals jij op weg kunnen helpen.

Hengelsport – Het complete handboek‘ is meer dan een praktische handleiding alleen. In dit boek vind je alles over vissen in zoet en zout water, over de materialen, over de verschillende vistechnieken en over de vissoorten. Dit boek geeft op een overzichtelijke manier aan welke materialen je nodig hebt voor welke situatie. Vooral fijn als je weet waar je in de toekomst wil gaan vissen.

Ben je nog niet helemaal overtuigd of vissen wel écht iets voor jou is? Dan raden we je aan om jezelf te laten inspireren door het boek ‘Als Het Vissen In Je Bloed Zit‘. De auteur neemt je in zijn boek mee naar de mooiste plaatsen op aarde om te vissen en legt dat vast met haarscherpe beelden.

Total
1
Share