Vorige week: Mountainbiken
We kennen ze allemaal wel: de mensen die een sterretje ten grote van een 5 cent munt op hun biceps hebben staan om vervolgens ‘inked‘ in hun Instagram-bio te kunnen zetten. Tegenwoordig draaien tatoeages vooral om uiterlijke vertoning. Sommige zien het als kunst, anderen noemen het ‘vervuiling’ van de samenleving en weer een ander laat een stofzuiger boven z’n penis tatoeëren. De wereld van tatoeages is niet alleen een hele grote, maar ook een hele uitgebreide.
Of je er nu van houdt of niet, een relatief groot deel van de samenleving heeft er eentje. Maar wat is de geschiedenis achter tatoeages? En hoe kan het dat ze zo populair zijn? Wij hebben het antwoord voor je!
De kleurvolle wereld van tatoeages
De geschiedenis
Als je vroeger een beetje opgelet hebt bij geschiedenis op de middelbare school ken je ‘m wel: onze kameraad Ötzi. Ötzi is een mummie die erg speciaal is voor de geschiedenis, hij is namelijk de oudste mummie die ooit gevonden is. En dankzij het feit dat deze beste man bevroren was, was hij nog in een zéér goede staat. Nu horen we je denken: “Waarom ben ik in godsnaam een geschiedenislesje aan het leren over een mummie genaamd Ötzi?” Nou, omdat Ötzi ons verteld heeft dat tatoeages al behoorlijk lang in the game zijn. Deze krijger leefde namelijk zo’n 5350 jaar geleden en had welgeteld 59 tatoeages!

Ötzi blijkt overigens geen pionier op het gebied van de tattoo. Wetenschappers geloven dat de eerste tatoeages 14.000 v.c. verschenen. Het woord tatoeage is afkomstig van het Tahitiaanse woord Tatu. Dit betekent: ‘merken’ of ‘strepen’. Waar tatoeages vandaag de dag voornamelijk artistieke bedoelingen hebben, was dit vroeger wel anders. Door de geschiedenis heen hebben tattoos verschillende doeleinden gehad. Deze verschillen per werelddeel en tijd, wij hebben de voornaamste redenen voor je op een rijtje geknald.
- In de oudheid: om de doden te herdenken. Hierbij werd het as van een overlevende in kleine wondjes gestrooid, met kleine zwarte vlekjes als resultaat.
- In het oude Azië werden tatoeages als iets slechts gezien, ze werden gebruikt om criminelen te ‘brandmerken’ en ze herkenbaar te maken voor het normale volk.
- In Samoa waren tatoeages juist onderdeel van de cultuur: hier werden tattoo-ceremonies gehouden en werd voornamelijk met de hand getatoeëerd. Ze deden dan ook behoorlijk pijn. Als je te laf was om de pijn aan te kunnen, werd je gebrandmerkt met een teken van schande.
- In Oud-Griekenland en Rome werden tatoeages eerst voornamelijk als aanduiding van minderheden in de maatschappij gebruikt. Bijvoorbeeld criminelen, oorlogsgevangenen en slaven. Later werden ook soldaten aangeduid met tatoeages.
- Religieuze tatoeages zijn er ook al duizenden jaren. Het is hierbij een vorm van mensen om hun toewijding aan hun geloof uit te drukken.
- Als entertainment: in de 1800’s werden tatoeages gebruikt in circussen als vorm van amusement. Mensen lieten heel hun lichaam onder tatoeëren. Een bekend voorbeeld hiervan is John O’Reilly, ook wel bekend als ‘The tattoed Irishman’.
- Onder de zeelui: veel zeelui lieten een tatoeage van een anker of bijvoorbeeld een windroos zetten. Dit had verschillende doeleinden, bijvoorbeeld voor ‘goed geluk’ of het vinden van de juiste koers.

De ontwikkeling
In 1880 verscheen de eerste tatoeëermachine. Tattoos werden niet alleen makkelijker om aan te brengen, maar ook meteen een stukje mooier. Hier werden tattoos vooral populair onder de high society van Londen en New York. Ze waren namelijk behoorlijk aan de prijs en dus alleen voor mensen met geld. Vanaf 1970 werden tatoeages echter toegankelijk voor de rest van de samenleving: door de groeiende welvaart kon nu bijna iedereen een tatoeage permiteren.
Met het toegankelijker worden van tatoeages ontstond een ware ‘tattoorevolutie’. Deze revolutie kende zo z’n ups en downs. Veel religies wezen tatoeages af, het werd een tijd lang gezien als een vervuiling van de maatschappij. De algemene opvatting is dat voornamelijk uitschot een tatoeage zou laten zetten. Het was niet netjes en typisch iets voor subculturen. Toch werden tattoos steeds populairder en ontstonden er trends. Denk maar aan de gevreesde tribal periode van de jaren ’90. Het zetten van een tattoo was echter lange tijd nog iets ‘rebels’.
Maar, zoals met alle dingen die populairder worden, werd de tatoeage ook steeds normaler. Dat brengt ons naar vandaag de dag, waar de tatoeage een prominent plekje heeft in onze maatschappij.

Vandaag de dag
Gedurende de afgelopen decennia is de tattoo dus steeds normaler geworden. Of je je lichaam nu ziet als een leeg canvas dat gevuld moet worden, of juist een heilige tempel die niet geschonden mag worden met vandalisme: tattoos zitten al even in onze mensheid gebakken. De meningen over tatoeages verschillen vandaag de dag nog steeds behoorlijk. Vooral onder ouderen wordt het nog afgekeurd. Onder onze generatie is de mening echter min of meer gelijk: tatoeages worden gewoon geaccepteerd. 31% van de Nederlanders tussen de 18 en 29 jaar heeft een tatoeage. Waar het in de 70’s en 80’s vooral onder bijvoorbeeld subculturen te vinden was, is vandaag de dag de kans dus groot dat je huisarts er ook wel ergens eentje verstopt heeft zitten.
Een groot argument tegen tatoeages is dat het slecht zou zijn voor de gezondheid. Daarnaast zou je minder makkelijk aangenomen worden. Toch blijkt dat dit tegenwoordig een stukje anders zit. Ze zouden namelijk juist voor een verbetering in je gezondheid zorgen, doordat je een beter immuunsysteem kunt krijgen volgens een onderzoek van American Journal of Human Biology. Het schijnt ook dat in bepaalde gevallen werkgevers juist eerder geneigd zijn om iemand met tattoos aan te nemen: werknemers met tatoeages zouden een teken zijn van openmindedheid en creativiteit binnen een bedrijf.
Niet alleen maakt een tattoo je gezonder en zou het wellicht je kans op de arbeidsmarkt kunnen vergroten, je zou er zelfs gelukkiger van worden. Vooral mannen zouden er baat bij hebben: zij zouden nog lange tijd na het zetten van een tatoeage meer zelfverzekerdheid ervaren. Daarnaast zorgt het zetten van een tatoeage voor een soort verslavende adrenaline die je gelukshormonen een flinke boost zou geven. Na één tatoeage krijgen veel mensen de neiging naar meer.
Niks mis mee dus, met zo’n permanent tekeningetje op je lijf. Waar de één z’n focus ligt op de fysieke kant van zijn lichaam en de gains, vindt de ander het juist heel vet om z’n lichaam te versieren met kunstwerken. Ieder zo z’n ding. Van hartjes met ‘mama’ tot de complete Sixtijnse kapel op je rug: you do you.
Geïnteresseerd geraakt? Check hier het ideale stappenplan voor je eerste tattoo.
