Fles cognac ter waarde van een hele dikke auto

Het franse cognac huis LouisXIII komt, in samenwerking met luxe huizen Hermes, Saint-Louis en Puiforcat, met een meesterwerk op het gebied van cognac. De naam: L’Odyssée d’un Roi, wat letterlijk ‘De tocht van de koning’ betekend. L’Odyssée d’un Roi bestaat uit een drietal flessen die in een handgemaakte leren koffer worden geleverd met daarin een kristallen karaf en vier serveerglazen, die door de Franse Koninklijke cristallerie, Saint-Louis, zijn geblazen. Het internationale veilinghuis Sotheby’s heeft de grote eer om deze drieling te veilen. De eerste van de drie is eerder deze week in New York, voor een bizar bedrag, over de tafel gegaan!

Cognacje?

Vind je een flesje Grey Goose in een club in Ibiza duur? Zorg dan dat jezelf even ergens goed aan vasthoudt. De eerste fles, in een editie van 3, is in New York voor een jawdropping $134,750,- (€120,000,-)  geveild aan een, tot nog toe, anonieme koper. Dit bedrag maakt het de duurste fles drank ooit geveild! In oktober gaat de tweede fles onder de hamer in Hong Kong en een maand later zal de laatste volgen in London.

Maar wat is er dan zo bijzonder aan deze cognac, zul je jezelf afvragen. L’Odysée d’un Roi is een unieke mix van de LousXIII oudste en zeldzaamste eax-de-vie, samengesteld door de cognacmeester Baptiste Loiseau. Daarnaast zijn de drie handgemaakte kristallen flessen gegraveerd met ieder een 19-eeuwse landkaart. Hier hebben vijftig kunstenaars samen meer dan 1000 uur noeste arbeid per fles in gestopt. De fles die in New York is geveild bevat een gedetailleerde kaart van Noord-Amerika, waar de fles die in Hong Kong wordt geveild een kaart van Azië bevat en de fles die een maand later in London wordt geveild een kaart van Europa.

1LXIII-AMERICAN-GROUPAGE-cropped

The Film Foundation

De opbrengst van de drie flessen komen ten gunste van The Film Foundation, een non-profit organisatie opgericht door Martin Scorsese en andere vooraanstaande filmmakers. Zij staan voor het behouden en herstellen van klassieke films en zorgen ervoor dat deze voor toekomstige generaties ook blijven bestaan. Goed bezig Martin en consorten!tumblr_octkgbvtgu1vo34wko1_1280Louis_XIII_L_Odyssée_dUn_Roi_4-800×679

https://www.youtube.com/watch?v=aDetgNS_O0MESSENTIALS