Loop: de elliptische biljarttafel

De naam van deze opmerkelijke biljarttafel is Loop (Engels) en zal waarschijnlijk binnenkort te zien zijn op vele podia, festivals en werkplekken. Het mooie er aan: hij heeft geen hoeken!

Loop

De ontwerper achter dit idee is de Britse Alex Bellos. Hij heeft een grote liefde voor sport en wiskunde en besloot daarom om deze twee obsessies te combineren tot een unieke game. Tijdens het schrijven van zijn boek ‘The Grapes of Math’ raakte Bellos erg gefascineerd de de ellips. Veel schrijvers hadden zo hun eigen conclusie over hoe een bal zou rollen op een elliptische biljarttafel. Alleen zo’n elliptische biljarttafel was nog nooit daadwerkelijk gerealiseerd, dus Bellos besloot om het experiment tot leven te brengen. Hij ontwierp ‘Loop’ en bedacht daarbij gemakkelijke regels voor een spel voor twee spelers.

Hoe speel je Loop?

Het doel van Loop is om te winnen, uiteraard. Winnen kun je doen door alle gekleurde ballen in het gat te rollen, met als laatste de zwarte bal.

De afbeelding hierboven laat de startpositie zien. De zwarte bal ligt zoals je ziet op de stip, tussen de gele en de rode bal in. De witte bal wordt willekeurig geplaatst op de lijn tussen de zwarte bal en het gat.
Voordat het spel begint kiest één van de spelers een kleur die hij/zij graag als eerste in het gat wil spelen. De andere speler moet zich focussen op de andere kleur.
Het spel verloopt zoals normaal. De spelers spelen om de beurt totdat één van de spelers zijn/haar kleur in het gat heeft gespeeld, gevolgd door de zwarte bal.
Doordat de tafel een elliptische vorm heeft, is het makkelijker gezegd dan gedaan. De kunst is om altijd de hoek te berekenen door rekening te houden met de posities en de focuspunten. Niet écht een spelletje om na een aantal pilsjes in de kroeg te spelen dus.ESSENTIALSMEER ESSENTIALS