Knap staaltje architectuur: Butterfly House, Californie

CREDITS: Joe Fletcher | Feldman Architecture

In de categorie knappe huizen: meet the Butterfly House. Deze woning is gebouwd in het Santa Lucia Preserve, een 20.000 hectare groot landgoed vlakbij Carmel, Californië. Het idee: een ‘pensioen-ready’ huis ontwerpen waarin de klant tot z’n laatste dag kan blijven wonen. Feldman Architectuur ging ermee aan de slag en ontwierp Butterfly House, geïnspireerd op de bakken met vlinders die rondvliegen rond het huis.

Droomhuis in de natuur: Butterfly House, Californië

Het huis is verdeeld in drie paviljoens die voorzien zijn van vlinderdaken. Ieder paviljoen heeft zijn eigen functie: het centrale paviljoen is bedoeld als woon-, eet- en kookruimte en de andere twee paviljoens worden gebruikt om te slapen, douchen en ontspannen. Alle ruimtes kijkt door middel van grote ramen uit op de kloof beneden het huis.

Elk vlinderdak biedt uitzicht op de omliggende heuvels en, het belangrijkste doel, oogst regenwater. Met het oogpunt op de waterschaarste is het dak zo gebouwd dat het regenwater opvangt en naar een fontein leidt. Vanuit hier wordt het water opgeslagen in verzamelbassins en gebruikt om het landgoed te irrigeren. Handig!

Door het gebruik van neutrale kleuren en materialen past het huis lekker in de omgeving: betonnen vloeren en muren, grote glazen wanden en plafonds van multiplex en staal. Bijkomend voordeel hiervan is dat door het gebruik van veel beton en glas er warmte van zonlicht wordt opgevangen. Hierdoor  wordt het huis overdag verwarmt en ‘s nachts makkelijk afgekoeld. Dit bespaart dus een hoop energie. De energie die wel verbruikt wordt, wordt grotendeels opgevangen door een groot zonnepaneel.

Foto’s: Joe Fletcher

 

Total
1
Share