Blijkbaar kijken we helemaal verkeerd naar verslavingen

“Als je maar één keer heroïne gebruikt, dan ben je direct verslaafd”, ik hoor het m’n moeder nog zeggen. Logisch natuurlijk, want dat is wat de wetenschap ons al jaren verteld. Misschien niet binnen één keer, maar zeker zeer snel. Maar wat blijkt? Het hoeft helemaal niet zo te zijn. Grote groepen mensen gebruiken zelfs flinke hoeveelheden heroïne, zonder dat ze er ooit aan verslaafd raken.

Morfine

Iedereen kent wel iemand die ooit morfine heeft gehad in het ziekenhuis. Of je hebt het zelfs zelf ooit gehad. Bij deze, morfine ís heroïne, alleen sterker én geconcentreerder. Voornamelijk omdat het spul dat op straat als heroïne verkocht wordt, aangelengd is allerlei troep. Punt is: niemand die morfine in het ziekenhuis heeft gehad, raakt eraan verslaafd zodra ze weer beter zijn. Dit geldt ook voor de soldaten die in Vietnam vochten. Ook heroïne. Liters! De Amerikanen waren bang dat er een grote groep junkies zou terugkeren. Toch waren er uiteindelijk maar weinig soldaten verslaafd.

Verslaving

Het gaat er namelijk om dat de betreffende mensen uit een vervelende situatie, een kooi, worden gehaald op het moment dat ze stoppen en vervolgens in een prettigere situatie niet worden herinnerd aan een vroegere ‘verslaving’.

Een experiment met ratten bevestigd deze theorie. In de onderstaande video is dit heel goed uitgelegd.

https://youtu.be/ao8L-0nSYzg

Dit verhaaltje kun je ook toepassen op kluizenaars die verslaafd zijn aan masturberen, maar ineens een leuke partner tegen het lijf lopen. Of mensen waarvan hun hond is weggelopen, daarna heel veel gaan eten en de hond uiteindelijk terugkeert. Of een gamer die een baan krijgt. Of ravers die vader worden en zich niet per se elk weekend, met zeer een verontrustend kaaklijntje, tot in het zweet hoeven te dansen. Etcetera..

Niet dat ik nu wil zeggen: steek er nog een op, verpulver er nog eentje, hier heb je een vrijbrief om te gebruiken wat je wilt. Maar een beetje positiviteit is nooit verkeerd en dus kunnen de ergste verslavingen ook prima verholpen worden! Je moet ze gewoon in een ander ‘kooitje’ zetten.

Maar goed, ik trek een biertje open. Proost!

Proost opa's

Total
12
Share