Goed verhaal: Einstein gaf bartender een fooi dat nu 1,1 miljoen waard is

CREDITS: AFP-JIJI

Let goed op, want dit is een mooi verhaal. Nobelprijswinnaar en uitvinder van o.a. de relativiteitstheorie heeft namelijk wel een hele dikke actie uitgehaald. Naast alle dingen waar hij natuurlijk al bekend om stond.

In 1922 reisde de geleerde door Japan en had op een bepaald moment geen kleingeld bij om de bediende van het Imperial Hotel Tokyo mee te tippen. Daar baalde hij nogal van, want de service was uitmuntend! Een jaar ervoor won Einstein de Nobelprijs voor Natuurkunde, door zijn werk aan het foto-elektisch effect. Hij wist dus dat hij sowieso de geschiedenisboeken in zou gaan.

Hij pakte een papiertje en schreef daar ‘zijn recept voor geluk’ op:

“Een kalm en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes en de voortdurende rusteloosheid die dat met zich meebrengt.”

“Bewaar dit goed,” zei hij tegen de hotelbediende, “Dit zal ooit nog eens veel geld op kunnen leveren. Meer dan de grootste fooi die je ooit gehad hebt!” En gelijk had hij. Nu, bijna een eeuw later, ging het papiertje met de tekst van Albert Einstein onder de hamer in Jeruzalem. Het openingsbod stond op 1700 euro, maar liep snel op. De veiling sloot bij 1,1 miljoen euro! Wie de koper is? Een Europeaan die liever anoniem blijft.

Total
8
Share