Met deze tips houd je elke conversatie gaande

Sommigen zijn tijdens gesprekken in hun natuurlijke habitat, anderen kijken liever eerst even de kat uit de boom. Hoe dan ook, iedereen maakt het wel eens mee dat een gesprek compleet doodvalt. Tijdens dates, sollicitaties, wanneer er in een gezelschap een aantal mensen even weg zijn en je blijft over met iemand die nét zo slecht in gesprekken is als jij, etcetera. Maar met een paar tips kun je heel simpel elke conversatie gaande houden.

Gesprekken voeren als een pro

Tuurlijk, het moet een beetje in je zitten om over koetjes en kalfjes te kunnen praten met jan en alleman. Maar tot op zekere hoogte valt het ook te trainen. Check de volgende tips:

1. Open vragen stellen

“Dus je woont in Rotterdam?” Jup. “Oké…” Niet echt een gesprek waar je mee verder kan. “Hoe is het om in Rotterdam te wonen?” Kijk, daar komt een veel uitgebreider antwoord op. Kun jij dat weer vergelijken met jouw woonplaats en je hebt een gesprek. Simpel.

2. Dit doet me denken aan

Je ziet ze wel eens als je op vakantie bent: stelletjes die geen woord tegen elkaar zeggen. Nou moet je in dit geval waarschijnlijk op zoek naar een structurelere oplossing, maar op korte termijn is dit prima te fixen. Ook als je dit tijdens een date hebt bijvoorbeeld. Kijk om je heen en becommentarieer je omgeving. “Deze band doet me denken aan die keer dat ik…”. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen zich aangetrokken voelen tot mensen waarmee ze zich kunnen identificeren. Dit gebeurt als je verhalen verteld waarmee ze zich kunnen identificeren.

Een valkuil is wel dat als je dit te vaak doet, dat je voornamelijk over jezelf aan het praten bent en dit niet heel bevordelijk werkt. Dus probeer uit te lokken dat je gesprekspartner dit ook doet.

3. Stel revival vragen

Probeer een gesprek te laten opbloeien door vragen te stellen als “Hoe kennen jullie elkaar?” (in een groep) of “Wat is jouw verhaal?”. De laatste vraag is zó open dat je gesprekspartner een antwoord geeft dat ze wílt geven. Dus over een onderwerp waar ze graag over praat. Sommigen zullen dit op hun werk betrekken, anderen op hun hobby’s.

4. Complimenteer

“Je ziet er best sportief uit, wat doe je voor sport?” Bam, gesprek! En een compliment gegeven. Nog een voorbeeld: “Dus je werkt bij een advocatenkantoor? Heb je zal een vrouw met ambities zijn?” Misschien zegt ze, nee ik wil de rest van m’n leven in het kopieerhok blijven staan. Maar dan kun je wel vragen of je er een keer je kont mag komen kopiëren!

5. Mirroring

Geef jezelf wat tijd om na te denken door het einde van de vraag of de laatste zin te herhalen. Leer het van de koning, Kenneth Vermeer. Je beter niets zeggen dan iets stoms. Geef de ander ook de kans om een gesprek te starten en nog belangrijker: probeer stiltes te accepteren en er zo veel mogelijk uit te halen…

6. Haal zo veel mogelijk uit stiltes

Stiltes zijn alleen awkward als je ze awkward maakt. Als je gesprekspartner het gevoel heeft dat jij de stiltes owned, dan is er niks aan de hand. Sterker nog, vrouwen vinden dit heerlijk. Je bent een stilte de baas door kalm te blijven, haar af en toe goed in de ogen aan te kijken en met lichaamstaal te laten zien dat je op je gemak bent en dat zij dat ook kan zijn. Het is allemaal goed. Pak deze stiltes om na te denken over wat je allemaal van haar wilt weten en wat je wel en niet vrij wilt geven over jezelf.

Total
0
Share