Koffie terminologie explained: koffie met likeur of drank

Een bakje koffie met likeur als toetje, is een goed medicijn tegen de after dinner dip. Vooral wanneer je uit eten bent en de avond nog jong is, wil je de dip lekker achterwege laten. Dan zou je de alcoholische toevoeging kunnen overwegen. Tussen alle varianten zit er vast een die bij jou in de smaak gaat vallen.

Koffie: van Irish coffee tot espresso martini

Op de kaart van de meeste restaurants zijn een aantal standaard alcoholische koffie variaties met likeur te vinden. Niet stuk voor stuk even bijzonder, maar een lekkere variant op het standaard bakkie. We trappen af met de klassieke Irish coffee en eindigen met een persoonlijke favoriet, de espresso martini. Let’s go!

Irish coffee

De Irish coffee werd voor het eerste gemaakt in 1942 op het voormalige Toynes Airport. Dit vliegveld bestaat nog steeds maar draagt tegenwoordig de naam Shannon Airport. Hier stond in 1942 Joe Sheridan achter de bar. Hij voorzag een aantal vermoeide reizigers van een kop koffie en dacht dat ze wel een extra oppepper konden gebruiken. Hij deed een scheut whiskey in de koffie. Eén van de passagiers vroeg of het Brazilian coffee was. Waarop Joe antwoordde: “No, my friend, this is Irish coffee.” De Irish coffee is geboren, maar de koffie variatie die we nu kennen wordt volgens strak recept bereid.

Ingrediënten en recept van Irish coffee
– Espresso
– 50 ml Ierse whiskey
– 50 ml verse slagroom
– 2 eetlepels rietsuiker
– Verse nootmuskaat

Recept:
– Klop de verse slagroom stijf en laat hem goed afkoelen in de koelkast.
– Zet een espresso en voeg hier aan twee eetlepels suiker hier aan toe. Roer door totdat de suiker goed is opgelost.
– Doe de whiskey in een warm glas – verwarmd het glas door er even kokend water in te laten staan – en voeg vervolgens de espresso met suiker toe. Roer goed door.
– Schep de  slagroom op de koffie en schaaf er wat nootmuskaat over.
– Tast toe!

Koffie met likeur - Irish coffee
Foto: Fábio Alves

Scottish coffee

Niet ver van waar de Irish coffee voor het eerst werd gemaakt, komt deze koffie variaties vandaan. De Scottish coffee lijkt erg op de Irish coffee, maar wordt gemaakt met Drambuie. Dit is een likeur wat wordt gemaakt op basis van Schotse whisky waaraan kruiden en honing worden toegevoegd. Door de honing is de koffie met likeur een match made in heaven met koffie.

Ingrediënten van Scottish coffee
– Espresso
– 20 ml Drambuie
– 50 ml verse slagroom
– Cacao

Recept:
– Klop de verse slagroom op en laat hem afkoelen in de koelkast.
– Zet een espresso op de traditionele manier.
– Doe de Drambuie in een warm glas – verwarmd het glas door er even kokend water in te laten staan – en voeg vervolgens de espresso toe. Roer goed door.
– Schep de slagroom op de koffie en strooi er wat cacao over.
– Proost!

Koffie met likeur - Scottish coffee
Foto: Pixabay

Italian, French, Spanish en Brazilian coffee

Wanneer je een Italian, French of Spanish coffee wilt maken hoef je enkel de soort alcohol te vervangen. Per variant wordt er natuurlijk een andere drank gebruikt. Dit is Amaretto in het geval van een Italian. Voor French gebruik je triple sec. De basis hiervan zijn gedroogde sinaasappelschillen. Cointreau of Grand Marnier zijn bekende triple sec likeuren. Voor een Spanish coffee gebruik je Tia Maria. De Brazilian wordt gemaakt met Cachaça, dit is de Braziliaanse benaming voor rum.

Bij deze varianten gebruik je je net als bij de Scottish coffee beter geen suiker. De likeuren zijn al zoet genoeg. Je wilt de espresso natuurlijk blijven proeven!

Dokkumer, Limburgse en Tilburgse koffie

Naast internationale heeft ook Nederland heel wat koffie variaties voortgebracht. De Hollander houdt meer van kruidenbitter in zijn koffie. Zo gebruik je voor Dokkumer koffie een shot beerenburg. Voor Limburgse wordt er een eenheid Els La Vera toegevoegd en in Tilburg gooien ze er een kruik Schrobbelèr in. Al deze variaties maak je op een zelfde manier als de Irish coffee, je vervangt enkel de soort drank.

Coffee 43

De coffee 43 is een koffie variatie op de Spanish coffee. En wordt dan ook wel Spanish coffee 43 genoemd. Hij wordt natuurlijk gemaakt met Licor 43. Deze koffie met likeur maak je op de volgende manier:

Ingrediënten van coffee 43
– 200 ml filterkoffie
– 50 ml Licor 43
– 50 ml verse slagroom
– Cacao

Recept:
– Klop de slagroom en zet deze in de koelkast. Zo wordt deze goed stevig.
– Verwarm vervolgens een glas voor en zet koffie.
– Warm de Licor 43 op en schenk de koffie er overheen.
– Meng dit geheel en voel de slagroom toe door deze erop te laten lopen over de rug van een lepel.
– Strooi wat cacao over de slagroom ter garnering. Enjoy!

Espresso martini

Deze laatste hoef je maar één keer te proeven en you’re hooked. De espresso martini is het beste van ’s morgens en ’s nachts gecombineerd in één glas. De combi van koffie, wodka en koffielikeur zorgt voor een cocktail die je wakker schudt en vervolgens gelijk in de stemming brengt. Deze cocktail zou zijn ontstaan doordat iemand in de Londonse wijk Soho vroeg om een cocktail met de volgende beschrijving: “I want a drink that will wake me up and then fuck me up.” Proeven? Zo maak je hem:

Ingrediënten van espresso martini
– 30 ml espresso
– 30 ml wodka
– 30 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Tia Maria)
– 20 ml suikersiroop
– IJsklontjes
– 3 koffiebonen

Recept:
– Zet een stevige espresso en zet een martini glas in de vriezer of doe er ijsklontjes in om het laten afkoelen.
– Doe vervolgens zeven á acht ijsklontjes in een shaker. Voeg hierbij de wodka, Tia Maria, suikersiroop en espresso toe.
– Nu komt het cruciale stukje: schudden alsof je leven ervan af hangt! Alleen zo krijg je dat perfecte schuimlaagje!
– Schenk de cocktail uit door een zeefje in het koude martini glas en garneer met de drie koffiebonen.
– Genieten!

Koffie met likeur, Koffie terminologie explained: koffie met likeur of drank