Tips voor het inrichten van de kleinste én de grootste kamer

Stel: Je hebt eindelijk het huis van je stoutste dromen gekocht en hebt gister de sleutels in ontvangst genomen. Het is een mooie villa met veel verschillende ruimtes. Van kleine opbergkamers tot een grote woonkamer en een enorme leefkeuken. Je bent echt ontzettend trots en heb kneiter veel zin om aan de slag te gaan in je nieuwe stekkie. Maar het inrichten van je huis blijkt niet zo makkelijk te zijn zoals je dacht. Daarom hier een aantal interieur tips waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van je kleine kamertjes én de big ones.

Size S

Een kleine ruimte hoeft niet vervelend te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kan jij er namelijk toch voor zorgen dat de kamer toch lekker ruimtelijk oogt. Het is hierbij belangrijk dat het geen chaos, maar juist rust uitstraalt. Dit kan je allereerst bereiken met de juiste kleurkeuze. In een kleine ruimte kun je het beste werken met een licht kleurenpalet. Dit zorgt ervoor dat het er fris en open uitziet. Gebruik niet te veel ruwe materialen, maar ga voor slanke en reflecterende materialen. Denk hierbij aan glazen stoelen of lampenkappen met alleen een frame uit dunne, ijzeren draden zoals deze Bulbing LED-lamps.

Benadruk de hoogte. Hier krijg je namelijk ook een ruimtelijker gevoel van. Dit kan je doen door bijvoorbeeld schilderijen op verschillende hoogtes aan de muur te hangen, lange gordijnen tot aan de grond te kopen of een hoge boekenkast neer te zetten.

Zet geen dikke muren in je ruimte om hiermee je kamer te verdelen. Dit maakt de ruimte nóg kleiner. Gebruik liever glazen wanden of lichte gordijnen om een scheiding te maken. Of zet je bureau tegen de achterkant van je bank waardoor je ook weer twee aparte ruimtes creëert.
Daarnaast zijn schuifdeuren vaak een fijne vervanging voor normale deuren die je open moet slaan. Bij schuifdeuren hoef je namelijk geen rekening te houden met het feit dat deze nog extra ruimte nodig hebben om open te kunnen.

Eyecatcher

Je kunt ook veel met je meubels doen. Zet bijvoorbeeld één eyecatcher in je kamer. Deze mag best aan de grote kant zijn. Zolang je verder maar wat kleinere meubels neerzet. Ga bijvoorbeeld voor een groot bed of een grote bank en zet deze in het midden van je kamer.
Bij het kiezen van je meubels kan je er ook op letten dat je meubels koopt met verborgen opbergruimtes of meerdere functies. Opbergruimte is vaak erg schaars in een kleine ruimte en het is belangrijk dat er niet teveel rondslingert in je kamer, want daardoor oogt hij weer minder ruimtelijk. Kies daarom voor tafels met opbergruimte eronder of zet schuiflades onder je bed. Maak ook goed gebruik van je muren met bijvoorbeeld opbergplanken, rekken of boekenkasten en houd je kledingkast netjes!

Heb je geen plaats voor een eettafel in je keuken of een bijzettafeltje in je woonkamer? Kies voor uitklapbare tafel(tjes) die je gewoon in kunt klappen wanneer je deze niet nodig hebt.
Een laatste punt waar je op kunt letten bij het kiezen van je meubels zijn de poten. Het geeft namelijk een vernauwend gevoel wanneer je een bank in je woonkamer zet die tot helemaal aan de grond komt. Wanneer je een bank of andere meubels kiest op pootjes, lijkt het alsof er veel meer ruimte aanwezig is.

Maak gebruik van spiegels. Dit weerkaatst licht en laat de ruimte ook weer groter ogen. Daarnaast kan je ook meer diepte creëren door te spelen met verschillende lagen. Leg bijvoorbeeld meerdere kussens tegen het hoofd van je bed aan of leg op de vloer een tapijt met een andere structuur.

Size XL

Een grote ruimte geeft veel leuke mogelijkheden voor het inrichten. Maar je kan je zelf ook al snel verloren gaan voelen. Je kunt er vaak namelijk zoveel mee dat het moeilijk is om de knopen door te hakken. Daarnaast is het ook moeilijk om deze kamer toch een beetje knus en gezellig te laten voelen. Daarom een aantal tips die het inrichten van je grote ruimte wat makkelijker maken.

Bij kleinere kamers is het juist aan te raden om witte muren te schilderen en veel gebruik te maken van lichte kleuren. Bij grote ruimtes is dit juist af te raden. Hierdoor maak je namelijk de ruimte nóg groter. Het is daarom mooier om je muren in een kleur of donker te verven. Ben niet bang om een paar muren helemaal zwart te schilderen, dit heeft juist een mooi effect op de ruimte en geeft wat meer gezelligheid.

Doordat je zoveel ruimte tot je beschikking hebt, is het handig om deze in te delen in verschillende ‘eilandjes’ met ieder een andere functie. Creëer bijvoorbeeld een zithoek, een eethoek of een kinderhoek. En scheid deze door middel van kleine wandjes, meubels zoals kasten of door middel van tapijten. Door verschillende hoeken te aan te duiden maak je je kamer wat spannender.

Wat betreft de meubels; denk groot. Bij een XL kamer horen namelijk ook XL meubels. Wanneer je namelijk allerlei kleine dingen in je ruimte zet, vallen deze weg in alle ruimte en word het erg rommelig. Ga daarom voor een grote hoekbank, een gezellige lange eettafel en extra kasten en stoelen. Je hebt namelijk genoeg ruimte, benut deze daarom dan ook. Maar ben daarnaast ook niet bang om wat ruimte over te laten, dit benadruk de oppervlakte namelijk op een positieve manier en geeft een rustig effect.

Een kleine kamer is vaak al knus van zichzelf. Een grote kamer oogt vaak al snel erg kil. Maar ook deze kan je knus en gezellig maken. Dit door gebruik te maken van zachte materialen zoals wol en vachtjes. Leg verschillende kussens op je bank, leg een lekkere kleed over de stoel en kies een zacht tapijt voor onder de tafel. Ook hout is een materiaal wat de ruimte warm en gezellig maakt. Daarnaast ogen houten meubels vaak ook wat robuuster, wat een ruime kamer goed kan hebben. Als laatste kun je ook gezelligheid creëren door middel van de juiste sfeerverlichting.ESSENTIALS