Klimmen door de ijsgrotten 30 meter in een gletsjer

Precies twee weken geleden liep ik met zes andere mafkezen 30 meter onder het oppervlak van de Hintertux Gletsjer. Dat was zeg maar nét nadat we heel chique en lekker gegeten hadden in Innsbruck. Maar om terug te komen op 30 meter diep in een gletsjer zitten, ik zat dus 30 meter diep in een gletsjer. Twee weken terug. Precies! Ongeveer.

Gletsjers

Zoals ik in mijn vorige verslag al beschreef zijn gletsjers plekken op bergen waar het hele jaar door ijs ligt. In sommige gevallen ligt er ook sneeuw bovenop en dat betekend, over het algemeen, dat je er lekker kan skiën en snowboarden! Zo ook bij de Hintertux Gletsjer, want daar snowboardde ik vorige week nog heerlijk overheen.

Het unieke aan de Hintertux Gletsjer is dat het eigenlijk twee gletsjers naast elkaar zijn en dit komt zeer weinig voor. Door dit fenomeen is er een mooie natuurlijke ijsgrot ontstaan en daar zijn wij even doorheen gaan huppelen.

Het ijspaleis

Na al die inspanning van het snowboarden was het tijd om was het tijd om de diepte in te gaan. Letterlijk. Een aantal jaar geleden is door een onwetende sneeuwgraafmeneer de grot ontdekt. Na wat professionele hulp ingeschakeld te hebben trof hij een heel gangenstelsel aan. Het ziet er prachtig uit. Het heeft zelfs een smal, maar lang riviertje dat wel een paar meter diep kan worden! Dit komt van het smeltwater van de sneeuw dat bovenop de gletsjer ligt.

Het ijs van de gletsjer zelf beweegt of smelt niet meer. Het ligt er al eeuwen, al worden de gletsjers wel bedreigd door de opwarming van de aarde. Daarom kan jij nu steunen en de gletsjers de zomer door helpen (zeggen we dan maar). Pak gewoon minder vaak de auto of zo.

Enfin, inmiddels zijn we al 30 meter onder een dik pak ijs en sneeuw. Al zien we wel een grote ronde schacht, waarvan niemand weet hoe diep die is. De gids vertelt ons dat het niet slim is om dieper te gaan met toeristen. Daar is te weinig zuurstof en dat is toch iets dat toeristen vaak nodig hebben. Mijn voorliefde voor zuurstof begon ook op te spelen, dus was wel weer toe aan een beetje daglicht. Eerst hebben we nog een paar mooie foto’s getrokken en toen de ladder op. Helaas liet er toen iemand een scheet. Ik kan je vertellen, dat is niet prettig als je naar zuurstof aan het happen bent én die lucht blijft ook nog eens lekker lang hangen in zo’n ijsgrot.

Just Away

Anyway, het was een prachtig weekendje en dit was ook mijn laatste verslag over de trip naar Tirol. Bedankt, Just Away, voor het prachtige programma! Mocht je zelf ook eens naar Innsbruck, de Hintertux Gletsjer of heel ergens anders willen, check dan zeker Just Away. Doordat ze het boeken van een vakantie net iets anders aanpakken, is het óók al een leuke en unieke ervaring!ESSENTIALS