Hostelhacks om je reis te vergemakkelijken

Lifestyle

Reizen is tof, wij vinden dan ook dat iedereen ooit in zijn leven een lange reis zou moet maken. Of het ook daadwerkelijk makkelijk is om te reizen is een tweede. Een nieuwe cultuur en omgeving vereisen een zeker aanpassingsvermogen en niet iedereen is in staat om zich over bepaalde situaties heen te zetten. Van slechte hygiëne tot aan malaria: je krijgt het allemaal op je bordje geserveerd als je op reis bent.

Grote kans dat je je halve reis doorbrengt in hostels. Hutjemutje met zo’n tien andere reizigers op je kamer: het kan een pain in the ass zijn. Gelukkig hebben wij een aantal ‘hostelhacks’ waarmee je reis nét iets voorspoediger zal verlopen.

Hostelhacks: zo reis jij als een pro

Hostelhack 1: don’t forget the must-haves

Als je ooit in een hostel gezeten hebt weet je dit wellicht al. Maar er zijn een aantal items die je zéker nodig hebt voor je hostel avontuurtje. Vergeet dus vooral geen:

 • Slotje. In de meeste hostels heb je kluisjes om je spullen in op te bergen, het is echter aan jou om hiervoor een slotje mee te brengen. Dit hoeft geen speciaal of duur slot te zijn, gewoon een hangslotje is prima.
 • Dekbedovertrek. Gewoon een dunne. Als je een beetje gesteld bent op je hygiëne: deze ontbreekt vaak in een hostel. Bij de meeste hostels krijg je gewoon een dekbed met dekbedovertrek, maar of deze ook echt schoon is? Want laten we eerlijk zijn, Rob Geus zou er in de meeste gevallen hoogstwaarschijnlijk een hartstilstand van krijgen met zijn blacklight. Man man man. Een eigen dekbedovertrek kan dan wel handig zijn. Ook als je er, zoals in sommige hostels het geval is, géén krijgt.
 • Slaapmasker en oordopjes. Je medereizigers zijn niet altijd een pretje: grote kans dat ze lekker liggen te lullen wanneer jij wil slapen. Of ‘s nachts laddertje zat binnen komen vallen. Dan ben jij behoorlijk blij als je oordopjes hebt om het grootste lawaai tegen te houden. Als je niet goed met licht kan slapen is een slaapmasker overigens ook wel handig.
 • Handdoek, badslippers, zeep en shampoo: Spreekt vrij voor zich, lijkt ons. Als je ooit doucht tenminste.

Hostelhack 2: onderste bed

Heb je een keuze over welk bed je kan kiezen bij stapelbedden. Kies dan áltijd het onderste bed. Dit is misschien wel de beste hostelhack die wij je kunnen geven. Stopcontacten zitten vaak lager bij de grond, je kan makkelijker je bed uit wanneer je naar de wc moet en je hebt er niet zoveel last van wanneer degene boven je zich omdraait. En dan hebben we het nog niet gehad over de mogelijke nachtelijke escapades. Geloof ons, jij wil niet boven liggen wanneer er onder je een uur lang gewipt wordt. Grote kans dat iedere beweging mee krijgt. Geen pretje wanneer je gewoon lekker wil slapen.

Hostelhack 3: slaap in laagjes

De temperaturen in de dormitory’s zijn niet altijd heel voorspelbaar. Grote kans dat jij ‘s nachts je tas in je kluisje hebt liggen. Dan wil je niet in het donker met je slotje en rotzooi hoeven klooien omdat je het te warm of koud hebt. Draag daarom altijd laagjes tijdens het slapen zodat je iets uit kan trekken wanneer je het te warm hebt. ‘s Nachts kunnen al die lichamen van je kamergenoten de kamertemperatuur namelijk behoorlijk opkrikken!

Hostelhack 4: hostel etiquette

Je hebt in een hostel bepaalde ongeschreven regels waar iedereen zich min of meer aan houdt. Niemand wil die irritante kamergenoot zijn. Let dus hier op:

 • Gebruik oortjes wanneer je muziek luistert of een film kijkt
 • Doe ‘s nachts niet de lichten aan
 • Blijf van andermans spullen af
 • Bewaar geen eten in de kamer (vooral niet als het stinkt). Overigens is het wel zo handig om je eten even te labelen wanneer je gebruik maakt van een gezamenlijke koelkast. Zo voorkom je dat iemand anders er met je lunch vandoor gaat.
 • Gebruik je tijd in de badkamer efficiënt
 • Hou je plekje netjes
 • Als je toch genoeg pech hebt en het bovenste bed hebt: hang dan je natte handdoeken aan het voeteneind, niet de zijkant. Niemand houdt van een natte handdoek in z’n gezicht.

Hostelhack 5: maak vrienden

We zeggen niet dat je overal op af moet duiken. Maar als het aankomt op je ervaring in een hostel, is het behoorlijk belangrijk dat je op z’n minst een beetje fatsoenlijk overeenkomt met je kamergenoten. Dit is hierin een beetje een gevalletje van make it or break it. Vaak zijn de mensen die je in je hostel ontmoet ook de mensen waarmee je een stukje gaat reizen, in het geval dat je alleen reist. Het kan dan dus heel leuk zijn om een aantal nieuwe vrienden te maken. Sta hier ook voor open! Het zou zonde zijn als je jezelf afzondert, dan loop je waarschijnlijk toffe ervaringen met leuke mensen mis.

Foto: Zachary Staines

 

Menu
Total
11
Share