Volg Groovypat op Instagram en laat je vaderlandslievende hartje sneller kloppen!

Dus op een gegeven moment bots ik, tijdens een event, tegen een gozer aan genaamd Patrick Smit. Na een aantal keer geproost te hebben is de altijd-akelige ‘Wat doe je’-vraag onvermijdelijk, waarmee je natuurlijk doelt op welk werk je gesprekspartner uitoefent. Blijkt het achteraf toch niet zo akelig te zijn, want hij vertelde vol enthousiasme dat hij Instagrammer was. De meeste mensen zien bij dat woord een ‘selfie-makende’ Fitgirl voor zich, maar ik kan je vertellen: Patrick had niet die uitstraling. Wat doet hij dan wel: fotograferen! En goed ook. Mét z’n iPhone! En inmiddels is @groovypat één van mijn favoriete Instagramaccounts. En ik ben er van overtuigd niet alleen die van jou ook, na het zien van de volgende foto’s.

Groovypat op Instagram

Als je niet zo’n vaderlandslievend persoon bent, dan ben je dat nu wel. Want de foto’s die Patrick maakt, zijn buitenaards mooi, maar zijn gemaakt bij ons allemaal om de hoek (behalve als je in IJmuiden woont). Iedereen is tegenwoordig reisgek en zit uren in het vliegtuig om mooie dingen te zien, maar Patrick bewijst dat je helemaal niet ver weg hoeft te gaan. Recht onder onze neuzen zijn deze prachtige landschappen te vinden en wij fietsen er met een nors gezicht van de kou, zo langs.

Op weg naar z’n werk begon Patrick wat meer rond zich heen te kijken en vond het mooi om zonsopgangen te fotograferen. Nadat hij een ‘eigen stijl’ had ontwikkeld met een duidelijk verhaal werd hij vanzelf opgemerkt op Instagram. Begin 2014 was hij suggested user, dat hem zo’n 13.000 volgers opleverde! Maar niet alleen Nederlanders zijn gek op de foto’s van groovypat. Zo’n 60% van zijn volgers komt uit het buitenland, voornamelijk V.S., en zetten door deze foto’s Nederland op de bucketlist!

Mist

Wat Patricks foto’s typeert is zijn voorliefde voor mist en dauw. Typische dingen die je in ons landje geregeld ziet. “Mensen willen graag álles laten zien op foto’s, terwijl ik juist voor bepaalde delen kies.” De rest is vaag, mistig of niet eens aanwezig. En dat maken de foto’s van Patrick zo tof én uniek! “De mooiste foto die ik ooit gemaakt heb was op een perfecte mistige ochtend met een fantastische zonsopgang van een boom in Ede, in de Veluwe. Ik was op weg naar Nijmegen en kon de combinatie ‘mist-zonnestralen-geen wind’ niet weerstaan. Dit zorgde voor een heerlijke sprookjesachtige sfeer.”

iPhone

Wat je niet zou verwachten als je de foto’s bekijkt, is dat alles gemaakt is met zijn iPhone. Zonder gebruik van accessoires, op een tripod na. Apps gebruikt Patrick wel, maar minimaal. Als er weinig licht is gebruikt hij Cortex Camera, maar verder altijd de standaard camera app. Voor het bewerken gebruikt hij VSCO Cam en Snapseed.

Bij de vraag waar zou je nog een keer graag willen fotograferen, is het duidelijk dat Patrick genoeg dromen heeft: “Het Zwarte Woud, Zuid Duitsland, Vancouver Island, British Colombia, Canada, Zweden, Noorwegen, etc..” We blijven je volgen Pat!ESSENTIALSMEER ESSENTIALS