“Ik doe mee aan de Postcode Loterij voor het goede doel…” | De Zeiksnor
Nederlanders zijn ontzettend goed in zeuren. Grappig genoeg vinden Nederlanders het ook fijn om andere mensen te horen zeuren. Nou is Manify een heel positief mannenmagazine, we schrijven alleen over dingen die we tof vinden en als we het niks vinden hoor je ons er niet over. Maar speciaal voor de échte-échte Nederlanders hebben we dit nieuwe rubriekje in het leven geroepen. ‘De Zeiksnor’!

Gooeeeeeeedemiddaagggghhhh!!! Iedereen weet wat het betekent als dit om je oren wordt geslingerd, wanneer je de voordeur open doet. Het is óf een vriend die denkt grappig te zijn met een matige imitatie óf je hebt zojuist de Postcode Kanjer gewonnen.

Geld - loterijHet kijken naar mensen die net een enorme bak geld gewonnen hebben is grappig. Leuk zijn ook de reacties van de mensen waarmee je het kijkt. “Och. Die mensen, die zijn al rijk genoeg toch? Dat het eens bij minder bedeelden terecht komt!” Of: “Die mensen zijn zo oud, dit is hun laatste oud en nieuw! Had het maar aan mij gegeven! Ik ben blij dat ze niet dood neer viel toen die kale knikker aanbelde!”

De gesprekken met mensen die net hebben gewonnen zijn vrijwel altijd tenenkrommend. Het zou aan de journalistieke skills van Gaston, Winston of Quinty kunnen liggen, maar ik denk dat de adrenaline van het winnen én een overvloed aan vreemde mensen en camera’s in je huis ervoor zorgt dat je instant mentaal gehandicapt lijkt.

Het enige echte goede doel

Wat mij doet kokken, mijn maag doet omdraaien en mijn nekharen omhoog laat schieten zijn mensen die recht in de camera liegen. Zou het afgesproken zijn? Zou de Postcode Loterij even de camera uitzetten en zeggen tegen die mensen zeggen: “Hé als Gaston, je weet wel, die overdreven vriendelijke man die zelfs onder zijn gratis foute kersttrui nog een overhemd met een extra hoge kraag draagt en hoogst waarschijnlijk een bodywarmer aan heeft je vraagt waarom je mee doet, moet je even zeggen dat je voor de goede doelen meespeelt!

zeiksnor_zwartFlikker toch op joh. Iedereen doet mee om te winnen. Niemand speelt mee voor die drie witte neushoorns die er minder door bejaagd worden. Of dat er eindelijk schoolspullen worden gekocht voor een woestijndorp, waarvan je het bestaan niet af weet. Je speelt mee om je niet genaaid te voelen als je buurman wel miljonair wordt. Of een potje Ben & Jerry’s of HEMA Appeltaartje wint, once in a while.

Laten we afspreken dat wanneer iemand zegt dat ze meespelen voor de goede doelen dat je verplicht 90% van je geldprijs moet afstaan aan het goede doel. DAN speel je mee voor het goede doel. Anders speel je gewoon mee voor jezelf. En dat is helemaal niet erg.ESSENTIALS