De Zeiksnor | Gezondheidsmanie
Nederlanders zijn ontzettend goed in zeuren. Grappig genoeg vinden Nederlanders het ook fijn om andere mensen te horen zeuren. Nou is Manify een heel positief mannenmagazine, we schrijven alleen over dingen die we tof vinden en als we het niks vinden hoor je ons er niet over. Maar speciaal voor de échte-échte Nederlanders hebben we dit nieuwe rubriekje in het leven geroepen. ‘De Zeiksnor’!

Vorige keer: ‘Verjaardagen’

We zitten midden in een ‘gezondheidsmanie’. De chiazaden vliegen om je oren, je wordt overdonderd door gekke termen als ‘bijenpollen’, ‘açai-bowls’ en ‘vrije radicalen’. Terwijl je nowadays al radicaal bent als je een keer een frikandel speciaal eet.

Het grappige: ik doe er keihard aan mee! Elke ochtend maak ik een groenten-fruitshake en eet ik suikervrije cruesly met noten en gojibessen. Ik let om mijn vetinname en als ik hoor dat gember fucking gezond is, zit er de weken er op gember in zo’n beetje alles wat ik maak. Plus we zetten wekelijks meiden op een voetstuk die er dag in-dag uit mee bezig zijn.

De kritische (pecan)noot

Natuurlijk is het slim om gezond te eten. Dit is goed voor de duurzaamheid van je lichaam, dat is wel bewezen. Maar is het wel écht zo slim? Verneuken we daarmee niet de toekomst van onze kinderen? En hun kinderen? En hun kinderen?

zeiksnor_zwart‘Wat! Hoezo?’, hoor ik je denken. Ik was de afgelopen drie weken op Bali en heb daar gezien hoe de mensen eten. Elke ochtend wordt er bij de traditionele gezinnen, in een keuken (die letterlijk – heb het gevraagd – nooit wordt schoongemaakt) een gerecht bereid. Niet per se gezond, niet per se heel ongezond. ’s Ochtends heb je dus warm eten. Maar moederlief bereidt zo veel dat de hele familie er de hele dag van kan eten. Je eet de hele dag dus hetzelfde. Afgekoeld en blootgesteld aan een temperatuur van 30 graden en weet ik wat voor insecten. Gevarieerd eetpatroon? Nehhh. Gezond? Ho maar!

Maar zo’n beetje elke westerse toerist die zich op het eiland te goed doet aan een heerlijke vakantie, krijgt te maken met hetzelfde probleem: de Bali-Belly. Ofwel: je schijt je de hele dag een ongeluk. We hebben door onze andere hygiene-standaarden een zwakker immuunsysteem!

Geldt dit dan ook niet voor gezonde voeding? Over een aantal jaar is ons lichaam gewend om op gekke vogelzaadjes en pure cacao te leven. Wat gebeurt er dan als je ouderwets een avondje goed doorzakt en er daarna een flink smerige kabab in gooit? Daar is je lichaam een week van ondersteboven!

Dat moeten we niet hebben? Dus als je je zoon later geen wekenlange kater toewenst, ga je nu een vette hamburger halen én sla je een blik Schultenbräu achterover. En dan kan je daarna weer lekker aan het tarwegras! #foodrape

Source :

ShutterstockESSENTIALS