Dit is hoe rivaliteit supergezond kan zijn

Rivaliteit heeft in ons land niet altijd een positieve lading en dat is best zonde. In bepaalde mate is rivaliteit namelijk heel gezond en kan het leiden tot de beste resultaten. Denk je dat ‘we’ in 2010 de finale hadden gehaald van het WK voetbal zonder rivaliteit? En denk je dat Nederland acht gouden medailles mee naar huis had genomen tijdens de afgelopen Olympische Spelen zonder rivaliteit? Rivaliteit is niet alleen zichtbaar op het gebied van sport, maar ook op persoonlijk vlak of in de business. Neem bijvoorbeeld Heineken en Philips, twee bedrijven die door rivaliteit grote wereldspelers zijn geworden.

Wanneer is rivaliteit nou gezond en wanneer gaat het te ver?

Rivaliteit

1. Bloedverwanten

Als jij broers of zussen hebt, dan weet jij alles van rivaliteit. Toen je nog heel jong was werden waarschijnlijk als de eerste tekenen van rivaliteit geuit. En dan met name richting jouw broers of zussen. In sommige gevallen neemt dit bizarre vormen aan, maar als je het binnen de grenzen houdt kun je je (letterlijk) aan elkaar optrekken. Iedereen heeft zijn/haar eigen kwaliteiten waar je wat van kan leren. Als je altijd probeert nét dat stapje extra te doen, dan groei je vanzelf!

Ladify is ons pasgeboren zusje, maar shined ‘m nu al de pan uit! Dit vinden we natuurlijk heerlijk om te zien, maar houdt ons ook op de hoede om zelf ook te blijven presteren. Zo zie je dat rivaliteit en naastenliefde heel goed samen kan gaan!

2. Innerlijke rivaliteit

Zelfontplooiing is eigenlijk rivaliteit met jezelf, een soort innerlijke rivaliteit dus. Jezelf altijd willen blijven ontwikkelen en het proberen beter te doen dan de vorige keer, kan een vorm zijn van perfectionisme, Een balans vinden tussen innerlijke rivaliteit en eigen ontwikkeling is key!

3. Sport

De beste voorbeelden van gezonde rivaliteit zijn te vinden in de sport. Tijdens wedstrijden kun je elkaar wel opvreten, maar daarna ben je vaak weer even goede vriendjes. Niet altijd overigens. Denk aan Niki Lauda en James Hunt, deze twee Formule 1-legendes waren in de 70’s hét toonbeeld van rivaliteit. De twee konden elkaar niet uitstaan, maar er was altijd wederzijds respect. Ze maakten elkaar dan ook met de dag beter, doordat ze niet voor elkaar wilden onderdoen.

Björn Borg, de stijlvolle tennisser uit Stockholm, haalde maar liefst drie keer een ‘Channel Slam’ binnen. Oftewel de Roland Garros en Wimbledon winnen in één jaar tijd. Geen andere tennisser heeft dit weten te bereiken. Zonder rivaliteit was hem dit ook niet gelukt. Hij en zijn aartsrivaal McEnroe maakten elkaar alleen maar beter!

4. Business

De werkvloer is dé plek waar rivaliteit nog wel eens ongezonde vormen aan kan nemen. Collega’s uit hetzelfde team die elkaar niets gunnen of concurrenten die elkaar opzettelijk dwarszitten . Maar zelfs heftige rivaliteit kan je scherp houden en je helpen jezelf beter te ontwikkelen. Als je wil excelleren moet je uitgaan van je eigen kracht en zorgen dat je origineel bent, dan is het maar een kwestie van tijd voordat managers of juist de klanten dat zien en je ervoor belonen.

De conclusie is dat jouw rivalen vaak dichterbij je staan dan je denkt. Zonder bewondering is rivaliteit onmogelijk. Een collega of concurrent voelt niet als jouw rivaal aan als jij hem niet (bijna) net zo goed (of beter) dan jezelf vindt! Dus een shout-out naar je rivalen.:

Dear Rival, you make me go further

 

 

Total
1
Share