Details van een jasje
Dat een jasje goed moet zitten weten we ondertussen allemaal wel. Je kunt nog zo’n duur jasje dragen, als de pasvorm niet goed is doet het helemaal niks voor je. Naast de pasvorm zijn er nog genoeg andere details waar je op kunt letten om zo het ideale jasje aan te schaffen. Andere details? Ik vertel het je.
Revers
Revers kun je eindeloos variëren in breedte, maar uiteindelijk komt het allemaal op drie soorten neer. De Notch, dit is de meest voorkomende revers en heeft zijn naam te danken aan het stuk waar de kraag en de revers van het jasje samenkomen. Meestal in een 75-90 graden hoek. Met de Notch zit je altijd goed, dus koop je voor het eerst een pak: Notch it is.
Peak revers zijn de meest klassieke revers. De naam zegt het al, de revers “peaken” omhoog. Je ziet het over het algemeen bij double breasted jasjes, maar ook de single breasted kan een peak revers goed hebben. Met de peak revers kun je makkelijk optisch lengte creëren door de peak rond je sleutelbeen te laten eindigen. Dit maakt je gelijk optisch wat slanker en dat kan in sommige gevallen voordelig zijn.
Shawl revers kom je over het algemeen het minst tegen. Dit is namelijk de meest formele variant en draag je eigenlijk alleen op speciale gelegenheden zoals een black-tie event, op de rode loper of op een gala. De kraag en revers lopen in één stuk door. Om het jasje een beetje op te spicen kun je kiezen voor verschillen in kleur en stof van het revers. Denk aan een zwart jasje met revers van wit zijde of van leer.
Check even je torso voordat je zomaar een willekeurig jasje aanschaft en kies revers die goed bij je lichaam passen. Ben je smal, kies dan voor smallere revers. Het draait allemaal om proportie. Om te bepalen welke breedte van revers goed bij jou staan kun je de volgende regel hanteren: voor de balans in je revers kijk je naar de balans tussen de breedte van je schouders naar de breedte van je das.
Manchetknopen
Vroeger, toen de lucht nog schoon en seks nog vies was, droegen mannen elke dag een pak. Gemak diende ook toen al de mens en daarom konden de knopen in de mouw open en dicht. Handen wassen? Knopen los, mouwen oprollen en wassen maar. Nu rol je natuurlijk de mouwen van je jasje niet meer op, dus veel ready to wear pakken hebben de knoopsgaten dicht. Scheelt tijd en dus geld. Toch wordt het wel nog steeds gezien als onderdeel van een kwalitatief goed pak. Laat het onderste knoopje open, zo laat je subtiel zien dat je kwaliteit kunt waarderen en oog hebt voor detail.
De meeste jasjes hebben vier knopen op de mouw, maar drie kom ik ook wel eens tegen. Hoewel het een smaakdingetje is, zie je vaak de Kissinger buttons op de mouw. Hierbij liggen de knopen over elkaar heen, ook dit is een kwaliteitskenmerk. Dit in tegenstelling tot de reguliere knopen, wat ook prima kan overigens, die met een kleine afstand naast elkaar liggen. You choose.
Zakken
Recht of schuin, that’s the question. Vaak wordt dit detail niet opgemerkt. De rechte zak is klassiek en altijd goed. De schuine zak oogt iets sportiever en maakt dat je optisch meer taille creëert. Je zou hier ook makkelijker je handen in kunnen doen. Iets wat ik afraad maar, hey, je zult maar koude handen hebben. De opstikzak is casual en geschikt voor een colbert of linnen pak. En de ticket pocket dan? Jasjes met een ticket pocket worden als iets formeler gezien, maar het praktische aspect is natuurlijk niet meer van deze tijd, dus is het vooral een kwestie van smaak en trend. Je ziet het vaak bij de klassieke dandy pakken. Heb je een pak zonder ticket pocket? No worries dus!
Maak altijd de stiksels van je zakken los zodat je er eventueel wat in kunt doen. Take it easy met je telefoon, sleutels, kaartjeshouder etc. Te volle zakken komen je silhouet niet ten goede en het staat gewoon slordig.
Split it
Ga bij voorkeur voor een dubbele split. Dit accentueert je taille mooi en daarnaast kun je makkelijker met je handen in je broekzak. De enkele split is sportiever en geeft je naar mijn idee niet zo’n mooie fit als de dubbele split, maar dat is persoonlijk. Een smoking jasje is traditiegetrouw zonder split. Het lijkt logisch, maar ik zag het deze week gewoon nog: een grove kruissteek. De split van een jasje wordt vaak aan de onderkant vastgezet met een grove kruissteek. Losmaken. Meteen!
Daarnaast kun je natuurlijk ook nog in detail treden, door te variëren met losse accessoires zoals een pochet, horloges en/of armbandjes.
In je zoektocht naar het perfecte jasje kun je deze details meenemen maar uiteindelijk gaat het er om waar je je goed in voelt én natuurlijk je eigen smaak. Wees niet bang je jasje spannender en stijlvoller te maken, saaie jasjes zijn er al genoeg! Succes, ik kijk naar je uit 😉