Deze volledig elektrische motoren zijn momenteel verkrijgbaar

Rides

De markt van de elektrische motoren is continu in beweging. Zo zijn er inmiddels meerdere merken leverbaar, maar dan weer niet overal ter wereld. In Amerika zijn bijvoorbeeld modellen te koop die niet in Nederland leverbaar zijn in verband met verschillende verkeerseisen. Tóch zien we in Nederland een opkomende markt voor elektrische motoren. De motoren zijn inmiddels zo doorontwikkeld dat ze prima gebruikt kunnen worden voor het dagelijks woon-werkverkeer. In Nederland zijn er momenteel drie merken leverbaar en er staat nog een hele dikke van Harley Davidson op de planning. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Elektrische motoren

Energica

De Energica is afkomstig uit Italiaanse stad: Modena. De stad staat bekent om z’n Formule 1 cultuur en dit zie je terug in het model van de Energica. De motoren hebben geen versnellingen of koppeling, er hoeft dus ook niet geschakeld te worden. Hierdoor kan alle concentratie van de motor uitgaan naar het accelereren, gasrespons, sturen en remmen. Het merk heeft inmiddels zes modellen met allemaal z’n eigen charme. We zoomen even in op het superbike model, de Energica Ego. De Ego is de eerste 100% volledig elektrische Superbike. De motor heeft een olie gekoelde permanente AC magneet motor met 146 pk die je in minder dan 3 seconde naar de 100 km/h lanceert.

De topsnelheid ligt op 240km/h in sportmodus. Na 150 kilometer rijden zul je de motor opnieuw moeten opladen. Opladen is kinderlijk eenvoudig. Dit kan bij snellaadstations, publieke laadpunten en natuurlijk thuis. Binnen 20-30 minuten is je accu staat weer op 85%. De Energica is verkrijgbaar vanaf € 30.000,-. Niet goedkoop, maar als je er lang genoeg mee rijdt verdien je weer wat terug op de benzinekosten.

Zero Motorcycles 

Zero Motorcycles biedt drie uitvoeringen aan: Zero S, Zero S11KW en Zero RS. Elke model is te personaliseren met vele upgrades: actieradius tot 359km, oplaadtijd en prestaties. De looks van de modellen lopen uit een van naked streetbike tot een supermoto idee. Opvallend is dat de relatief onschuldig ogenden motor een krachtigere koppel heeft dan 1000 cc sportbikes. De motor kan worden bediend doormiddel van een speciaal ontwikkelde app. Hierin kun je de prestaties veranderen; sportiever rijden of juist zuiniger.

Daarnaast biedt de motor een heel arsenaal aan voordelen ten opzichte van de benzine motor. De Zero Motorcycles – dit geldt overigens voor alle merken in dit rijtje – hebben stukken minder onderhoud nodig. Geen gedoe met olie, bougies, kabels of filters vervangen. Voor het opladen van de motor is geen oplaadstation nodig. Dit kan namelijk gewoon met het zelfde stopcontact waar je je iPhone in mee oplaadt.

Johammer

Dit merk is toch wel een geval apart. De motor heeft een futuristisch uiterlijk en is afkomstig uit Oostenrijk. De Johammer is met name populair onder de doelgroep: architecten, kunstenaars en psychologen. De motor wordt gezien als de elektrische cruiser en is verkrijgbaar in twee modellen. Met een actieradius van 200 kilometer kom je er een heel eind mee. Het zwaartepunt van de motor ligt op 350mm, wat heerlijk is voor de wegligging. Snel ben je er niet mee, de cruiser doet er 8 seconde over om de 100 km/h te bereiken. Daarnaast wordt het ook niet veel meer, want de maximum snelheid ligt op 120 km/h. De Johammer is verkrijgbaar vanaf € 25.000,-

Benieuwd naar de elektrische Harley-Davidson die volgend jaar op de markt komt? Check dit artikel.

Menu
Total
4
Share