Eerste hulp voor jonge vaders

CREDITS: Aditya Romansa
Attitude

Dag (bijna) vaders. Hoe staat het ermee? Staat je vrouw al op knappen of is het kleine wezentje al geboren? Het is in ieder geval duidelijk dat je een totaal nieuw leven te wachten staat. Zij heeft jullie kind negen maanden in haar buik gedragen en nu mag ook jij flink aan de bak als daddy to be. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat ga je vanzelf meemaken. Maar voor de echt onzekere knullen delen we graag een aantal tips and tricks. Gewoon zodat jij je mentaal iets beter kan voorbereiden.

Papa worden

Ook voor jou waren de negen maanden pittig, dat snappen we heus wel. Hoe je deze negen maanden zwangerschap overleeft lees je hier. Maar wanneer je kleine zoon of dochter eenmaal in je armen ligt kan het feest pas echt beginnen. Natuurlijk eerst met beschuit met muisjes, kraamhulp, ontiegelijk veel cadeaus en een zwemband voor je wifey en haar hechtingen (die er hopelijk niet zijn hoor). En dan met slapeloze nachten en vragen als: ‘word ik wel een goede vader?’ en ‘help, hoe de fuck verschoon je een luier?’.

#teamdaddy

Kijk, wij stellen onze lezers graag gerust, dus ook bij dit: jij wordt vast een geweldige vader. Het ouderschap moet groeien en dat gebeurt op een natuurlijke wijze vanaf het eerste moment dat je je kindje vasthoudt. Dat zit dus wel goed. Hoe jullie je kind gaan opvoeden is wel een dingetje. Zorg dat jij en je partner hier op een lijn zitten en gebruik jullie eigen opvoeding als leidraad. Wat vond je fijn aan je eigen opvoeding en wat juist niet? Praat hier samen over als kersverse ouders en kom zo tot een manier van opvoeden dat bij jullie past.

Foto: pixabay

Ok, en dan nu écht de tips and tricks

  1. De bevalling

De zwangerschap zit er bijna op en hiervoor moet nog aan één taak voldaan worden: de bevalling. Wanneer ze weeën krijgt is de bevalling officieel begonnen. Aan jou de taak om te zorgen voor een veilige en rustige omgeving, of dit nu in het ziekenhuis of thuis is.

Vervolgens moet jij je focussen op je partner, zet je eigen prioriteiten even opzij en zorg goed voor de aanstaande moeder. Wanneer ze iets van je vraagt doet je dat ook. Haal eten voor d’r, geef lijfelijke steun, coach haar door bijvoorbeeld de ademhalingstechnieken toe te passen en help haar communiceren. Tijdens de bevalling keert een vrouw steeds meer in zichzelf door de weeën en hierdoor is ze steeds minder aanspreekbaar. Jij kent je partner als geen ander, dus moet jij het aangeven als je ziet dat iets haar niet bevalt of juist wel.

Ook al zul je je misschien nutteloos voelen tijdens de bevalling, maar blijf er toch altijd bij. Behalve als jullie vooraf hebben afgesproken dat dit niet hoeft. In de meeste gevallen ben je als man gewoon bij een bevalling en is het dus belangrijk dat je aanwezig bent. Deze aanwezigheid zal erg veel betekenen voor je partner.

  1. Na de bevalling

Een ding moet je weten: je partner is doodop. Ze heeft keihard gewerkt en heeft daarom veel rust nodig. Wanneer er verder geen complicaties zijn mogen jullie naar huis van het ziekenhuis. Daarom moet jij je innerlijke huisman voor de dag halen. Zorg dat de geboortekaartjes geregeld worden en zorg dat het babybezoek in acceptabele aantallen bij jullie langs komt. Iedereen wilt natuurlijk het kleine kindje komen bewonderen, maar het is aan jullie om jezelf op tijd rust te gunnen. Doe dit ook!

Most important: geboorteaangifte regelen. Binnen drie dagen moet de geboorteaangifte van jullie trots bij het gemeentehuis geregeld worden. En wees asjeblieft niet die vader die een lettertje van de naam is vergeten. Altijd even checken… Tim, is dus T I M, bijvoorbeeld…

Foto: Julie Johnson
  1. Kraamhulp – halleluja

De eerste dagen krijgen jullie als papa en mama hulp van een kraamhulp. Zij neemt je verantwoordelijkheid uit handen en leert alles over de verzorging van een baby. Zorg dat ze alle vrijheid krijgt, hoe raar het ook kan zijn als een vreemden over de vloer komt. Maar ze is een professional en probeert alles perfect te laten verlopen voor jullie.

  1. En dan…

  • Poep: baby’s doen niet meer dat eten, slapen en poepen. Dus zorg voor bergen van luiers en bereid je voor op een niet zo smakelijke lucht.
  • Weinig slaap: baby’s slapen veel en wanneer zij zelf willen. Verwacht dus slapeloze nachten en vele flesjes die in de nacht opgewarmd mogen worden.
  • Jij staat niet meer centraal: jullie zijn een gezin geworden waardoor jij niet meer alle aandacht hoeft te verwachten. De verzorging van jullie zoon of dochter staat op nummer één, voorlopig dan. Na verloop van tijd zullen jullie steeds meer tijd voor elkaar vrij maken. En als dit niet lukt plan je het gewoon in. Vraag opa en oma als oppas en ga lekker uiteten met elkaar. Verboden gesprekonderwerp: poep, slaap en baby.
Foto: Tookapic
Menu
Total
1
Share