Duidelijk spreken zonder constant ‘uh’ te zeggen

“Ehm, ja, je weet wel.” Nee, we weten het niet. Niemand hoeft te begrijpen wat je bedoelt als je niet duidelijk praat. Veel mensen spreken nog geen twee zinnen uit zonder het twijfelende woordje ‘uh’ te gebruiken. Of het nu bij een presentatie is of in een gesprek. Op gegeven moment zul je merken dat je publiek de aandacht verliest. Waarschijnlijk zijn ze nu aan het turven hoe vaak je hapert. Hierom moet je daarmee stoppen en zo doe je dat.

Duidelijk spreken doe je zonder constante haperingen

Een hapering komt vaak door afleiding, onzekerheid of omdat je niet meer weet wat je moet zeggen. Hoe dan ook maakt het je verhaal een stuk minder sterk. Duidelijk kunnen communiceren is wel een vereiste voor een volwassene, zeker in de werkende wereld. Wat als Martin Luther King had gezegd: “I have a … uh, dream.” Overtuigend, vriend.

Zo kun je stoppen met ‘uh’ zeggen

De beste manier om te voorkomen dat je moet zoeken naar woorden is door je goed voor te bereiden. Als jij precies weet wat je gaat zeggen, hoef je geen ruimtes op te vullen in je zinnen. Je hebt dan niet eens tijd voor ‘uh’.

Probeer te zorgen dat wat je vertelt in korte, duidelijke zinnen kan. Niet om dingen heen draaien en er zo een lastig verhaal van maken. Zo onthoud je het ook weer beter. Probeer ook hele vage zinnen te vermijden. “Ik denk dat we, uh, misschien…” Nee. “Wellicht kunnen we het beter op deze manier doen.” Dit komt zelfverzekerder over en geeft minder ruimte voor haperingen.

Ook moet je zorgen dat je ontspannen bent wanneer je moet spreken. Als je zeker bent van je verhaal is, kun je beter ontspannen. Dit komt meteen over.

En als het je niet altijd lukt om duidelijk te spreken…

Het gebeurt vaak onbewust dat we wat haperen. Probeer het met bovenstaande tips tot een minimum te brengen.

Weet je toch even niet wat je moet zeggen? Pauzeer dan. Stiltes laten vallen is juíst heel sterk in een verhaal om de aandacht erbij te krijgen, en het geeft je de ruimte om na te denken over wat je wil zeggen.

Mocht dit allemaal niet lukken, zorg dan dat hetgeen wat je vertelt wel heel interessant is. Uit onderzoek is gebleken: als het verhaal inhoudelijk al boeiend is, let men veel minder op de stijl. Zorg wel dat je in ieder geval duidelijk genoeg kan spreken om de inhoud over te brengen.

Een combinatie is natuurlijk the best of both worlds. Dan kun je je eigen TED-talk gaan geven.

duidelijk spreken, Duidelijk spreken zonder constant ‘uh’ te zeggen
Foto: Austin Distel