Dealen met een break-up: zo ben jij binnen no time weer de oude

CREDITS: Els Fattah
Attitude

Iedere relatie verloopt wel eens stroef. Het is normaal als het af en toe even wat minder lekker gaat. Maar niet iedere situatie is te herstellen, soms is het gewoon kapot. Dat kan een reden zijn om uit elkaar te gaan. Of je nu wil of niet, je moet je er bij neer leggen. De relatie is voorbij.

Een break-up kan heel moeilijk zijn. Het is behoorlijk klote om er ineens alleen voor te staan. Je kan niet altijd terug vallen op andere, deze vervelende tijd moet je toch echt alleen doorstaan. Gelukkig zijn er talloze manieren om weer op het rechte pad te komen en je liefdesverdriet achter je te laten. Wij hebben de beste voor je op een rijtje gezet, zodat jij met je break-up kan dealen als een baas.

Foto: Joanna Nix

Zo ben jij zo snel mogelijk weer de oude na je break-up

Ontwenning

Het beste is meestal om gewoon cold-turkey afstand te nemen van je ex. We snappen natuurlijk dat dit moeilijk is: jullie hebben zo veel samen gedeeld. Waarschijnlijk denk je in het begin enorm veel aan haar. Grote kans dat jij na een drankje of tien de neiging krijgt om haar te bellen en haar in dronkenmanstaal te vertellen over hoe je haar mist.

Niet doen! Het beste is om haar gewoon per direct uit je leven te bannen. Niet per se voor altijd, maar gewoon tot je enigszins over haar heen bent. Haal haar foto’s van je telefoon, verwijder haar nummer, ontvolg haar op social media. Zoek uit waar je met haar in contact kan komen en zorg dat dit geen mogelijkheid meer is. De beste manier om over iemand heen te komen, is als je diegene gewoon simpelweg verwijderd uit je leven.

Clean state

Zorg voor een clean slate: een fris begin. Dan voorkom je dat je ‘s nachts gaat checken wat zij gedaan heeft met haar dag. Of dat je ziet dat ze bevriend is geraakt met een nieuwe guy. Dit wil je namelijk allemaal niet weten. Behandel haar als cocaïne en jezelf als de verslaafde. Kom niet in de verleiding om terug te vallen.

Absolute don’t: vrienden proberen te blijven. We weten niet wie met de uitspraak kwam: “We kunnen nog wel vrienden blijven”, maar diegene zat er flink naast. We zeggen niet dat je nooit meer contact met haar kunt hebben, maar je kan niet ineens van een relatie naar een vriendschap gaan. Onmogelijk. Ga dat dus ook vooral niet forceren, neem afstand. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijk als je in haar onrealistische vrouwenwens mee gaat. Jullie hebben iets groots gehad, je kan niet ineens als een figurant in haar leven chillen alsof er nooit meer aan de hand was. Dat maakt het alleen maar moeilijker om over haar heen te komen. Niet doen dus.

Foto: Jeremy Yap

Revalidatie

Oké, het gevaar is geëlimineerd uit je leven. Het risico van terugvallen is voorkomen. Je hebt  de rotzooi die de relatie in je hoofd heeft achter gelaten opgeruimd. Nu is het tijd om over je relatie heen te komen. Veel mannen zullen als eerste reactie hebben om het gewoon flink op een zuipen te zetten. Drink the pain away. En alhoewel wij het met je eens zijn dat een drankje af en toe kan helpen om je gedachten te verzetten, raden we je af om te veel te gaan zuipen. Dan stel je namelijk alleen maar de pijn uit. De volgende ochtend word je wakker met een misselijke kater en dan voel je jezelf nog drie keer zo slecht over alles.

Wat we je aan kunnen raden, is simpelweg om bezig te blijven. Met wat dan ook. Ga gewoon door met je leven. Zoek manieren om je gedachtes te verzetten. Ga bijvoorbeeld sporten na je werk, spreek ‘s avonds af met vrienden of ga naar de film. Blijf bezig. Natuurlijk voorkom je niet dat je je klote voelt, maar als je bezig bent gun je jezelf wel minder de kans om je druk te maken. Daarnaast heb je veel tijd over nu je er alleen voor staat, gebruik deze tijd. Werk bijvoorbeeld ergens naar toe, ga lekker staan zweten in de sportschool of plan een reis. Dan vervang je de negatieve lading met positieve energie. En dat zal je op lange termijn alleen maar hebben.

Een andere tip die wij je kunnen geven, is om jezelf te omringen met vrouwen. Natuurlijk kan je altijd bij je maten terecht als je ergens mee zit, maar het kan behoorlijk chill zijn om alles even eruit te gooien. Soms heb je nét iets meer nodig dan het incidentele “Ja, kut man,” dat je terugkrijgt van je vrienden. Vrouwen zijn hier over het algemeen beter in dan mannen, ze houden ervan om over dingen als ‘gevoelens’ te praten. Daarnaast kan het behoorlijk bevorderend werken om jezelf te omgeven door knappe vrouwen. Dat helpt je ook weer meteen om je gedachten te verzetten. Bonus!

One night stands

“De beste manier om over iemand heen te komen, is om onder iemand anders te kruipen.” Niet helemaal waar. Maar we snappen dat je wel een verzetje kan gebruiken. Waarschijnlijk is een van je eerste reacties ook om even helemaal los te gaan. Prima, seks kan enorm goed voor je zijn. Ga echter niet meteen iemand anders zoeken als je net uit een relatie komt. Af en toe een one night stand kan geen kwaad, maar denk niet meteen dat je verliefd bent. Dit is weer een vorm van uitstel. Ga pas echt serieus iets met iemand aan als je van jezelf weet dat je over haar heen bent.

Long story short: Laat haar gaan, zoek afleiding en duik niet te snel in iets nieuws. Gun jezelf gewoon even de tijd om jezelf te ontdekken. Je wil namelijk ook niet die guy zijn die altijd afhankelijk is van zijn relatie. Zie daarom deze rot tijd als iets positiefs, en neem je momentje vrijheid. Je bent jezelf later alleen maar dankbaar als je hier beter uit gekomen bent.

Foto: Caleb Ekeroth
Menu
Total
1
Share