De schoonheid van verval

Soms denk ik: ben ik de enige? Dan rijd je met een paar vrienden langs een vervallen gebouw en hoor je het commentaar: “wat een troep hier zeg”. Duidelijk vol afgunst. Maar in plaats van aversie te hebben jegens de verlaten en ingestorte gebouwen die ooit iets waren, raak ik er door gefascineerd. Verlaten en vergeten plekken hebben wat. Er schuilt een verhaal in. Geef nou toe, wat is er mysterieuzer dan een verlaten pretpark? Onbewust ga je nadenken over wat hier ooit is geweest en wat het had kunnen zijn. Het heeft iets magisch. En dat heeft fotograaf Andre Govia exact hetzelfde.

Verslaafd aan verval

Andre Govia is ‘verslaafd aan verval’. Verlaten gebouwen, oude ziekenhuizen, vergane archiefkamers, noem het maar op. Waar verval is opgetreden is Andre Govia met zijn fototoestel. Hij trekt erop uit – soms met gevaar voor eigen leven – met zijn camera en complete lichtset om de mooiste foto’s te maken. Zo heeft hij eens uren vastgezeten in een verlaten hotel en heeft moeten vluchten voor zijn leven omdat de bulldozers die het gebouw zouden gaan slopen arriveerden toen hij net binnen was.

Zijn boek ‘Abandoned Planet’ is een eerbetoon aan zijn verslaving en eeuwige zoektocht naar verval. Prachtige platen van verval, die zo geschoten en bewerkt zijn dat je als kijker echt in de scene geplaatst wordt. Ik weet wat ik van Sinterklaas wil.ESSENTIALS