Cursus Carnaval vieren voor ‘toeristen’

Lifestyle

Er zijn mensen die van Carnaval houden en er zijn mensen die het verschrikkelijk vinden. Beide soorten komen zowel in het noorden als het zuiden van het land voor. Mensen die het wel kunnen waarderen en in het zuiden wonen hebben geluk, want daar vieren ze het nou eenmaal. De groep die er niet woont of geboren is, zal niet snel toegeven dat ze het soms stiekem best leuk vinden. Ondanks dat ze met Halloween en bijvoorbeeld Valtifest niks anders doen.

Maar als je jezelf dan toch zo ver hebt weten te krijgen om je in een foute outfit (kom ik later op terug) te hijsen en een carnavalsstad aan te doen, doe het dan in ieder geval goed. Want alleen als je Carnaval viert zoals het hoort, ga je het leuk vinden. Anders kan je zomaar eens nergens binnenkomen of zelfs eens een gratis overnachting krijgen in de lokale politiecel.

Speciaal voor carnavalstoeristen hebben we 4 tips opgesteld om het tot een succes te maken!

1. De locatie

Allereerst moet je weten dat ze in Eindhoven heel anders Carnaval vieren dan in Den Bosch en in Prinsenbeek weer heel anders dan in Maastricht. Denk daarom goed na over wat je prioriteiten zijn. Chicks? (altijd goed om te checken of ‘lekker écht maar ene vinger lang is‘) Zuipen? Onderdeel uitmaken van een enorm SWAT-team van 20.000 man? En daar eventueel een nachtelijk potje boksen aan toevoegen? Kan geregeld worden. Maar je moet wel weten wanneer je waar moet zijn.

Sexy SWAT Halloween
Rights: jasoninhollywood.blogspot.nl

Het is aannemelijk dat je voor een van de dichtstbijzijnde carnavalssteden gaat, zoals Breda of Den Bosch. In de laatste stad, ofwel Oeteldonk met Carnaval, kun je het beste op de zaterdagavond gaan. Dit is bij uitstek dé tijd om mede toeristen tegen te komen en mensen die eventueel ook met jou op de vuist willen gaan. Op andere dagen zul je daar toch minder animo voor hebben…

In Breda en Eindhoven kun je altijd wel terecht, maar blijf uit de buurt van de omliggende dorpen. Bijvoorbeeld in Prinsenbeek staat traditie hoog in het vaandel, en tja, daar weet jij als toerist nou eenmaal niet veel vanaf.

Gratis tip: papier maché brengt bij velen emoties los en confetti maakt je bier alleen maar smakelijker…

Wil je écht naar het diepen zuiden, dan wordt het natuurlijk Maastricht. Het is wel aan te raden om van te voren een cursus Duits te nemen, want anders is er écht niks te beginnen met de muziek daar.

2. Kleding

Probeer een beetje origineel te zijn en mensen zullen het waarderen. Als je een legerbroek aandoet en een tag omhangt, dan kunnen we dit helaas niet onder de noemer ‘origineel’ scharen. En ook hier moet je rekening houden met de locatie die je kiest om de carnavalstoerist uit te hangen.

In Den Bosch kom je bijvoorbeeld de meeste kroegen niet eens binnen in een van de volgende outfits: sexy cowboy, sexy agent(e), sexy terrorist, sexy SWAT-teammember, sexy legerboy of -girl of sexy Ordin Air stewardess. Niet omdat ze daar niet van sexy houden, maar een blaasontsteking kan nou eenmaal besmettelijk zijn*. Oh, en je komt ook niet binnen als je als een van de bovenstaande outfits aanhebt in de niet sexy variant. Je maakt wél meer kans als je er gewoon een rood-wit-geel sjaaltje omheen doet. Beetje integreren en je creëert een hoop begrip. Wanneer je er helemaal bij wilt horen, doe je gewoon een sexy boerenkieltje aan!

Het zou geen goede ‘cursus Carnaval vieren’ zijn, als we je niet zouden helpen aan wat kledinginspiratie. Komt ‘ie: visstick, Peaky Blinders, Ace Ventura, Madame Jeanette, pakje boter, Gordon en Re-Play, bloody mary, sumoworstelaar, Michael van Gerwen of letterlijk als toerist. Maar ik zou gewoon voor de visstick gaan. Oh en ga niet als Donald Trump, want dan zul je vele broertjes tegenkomen. Maar ook in de bovenstaande outfits kom je sommige Oeteldonkse kroegen niet binnen. Tenzij je een visstick in een kiel bent.

* Volgens hen.

boerenkiel-henk copy

3. Ha! Bierr!

Dan nu het belangrijkste gedeelte: bier. Eerst werk je even aan je uitspraak, want die ‘R’ mag rrrollen. Speel je liever op safe, dan bestel je gewoon ‘pils’. En geen mixjes, want met carnaval drinkt men gewoon bier. Geen discussie. Maar ga hier slim mee om. Een wijs vrouw zei ooit:  “Carnaval is een marathon. Daarbij is drinken een middel, geen doel. Een hele carnaval in één zaterdagavond proppen, dit gaat dus niet.” (Vera Mulder, Vrij Nederland, 08-02-2013)

En zo is het. Al zien we je het graag proberen. Met bier en enige ervaring, kun je precies in de gaten houden wanneer je even rustig aan moet doen en een frietje speciaal moet halen, zodat je daarna weer door kan tot in de vroege uurtjes.

Carnaval 2017

4. Don’t be that guy

De simpelste en belangrijkste tip die ik je kan geven is: don’t be that guy. Je wordt namelijk overal hartelijk verwelkomt, als je maar een beetje leuk mee doet. Op de juiste manier! True, er staat klote muziek op, maar het fijne is wel dat je ze na twee keer horen volledig kan meezingen. Tenzij je naar Limburg gaat en je die cursus Duits geskipped hebt. En daarnaast: na vier keer horen ga je het zelfs een beetje waarderen. Daarnaast hebben vele carnavalssteden tradities. Denk aan optochten – niemand kijkt ernaar, maar is wel gezellig -, speeches van belangrijke carnavalsfiguren – niemand luistert er naar, maar is wel gezellig – of zelfs een heel toneelspel. Dit loopt doorgaans gesmeerd door de brandewijn en biertjes in combinatie met de wederzijdse acceptatie. Die rijke bankier staat te proosten en dansen met die SP-vrijwilliger. Dat zie je ook niet vaak?

Kijk dan ook niet gek op als op dinsdagavond vlak voor middernacht de kroegen ineens leeg zijn, als de sleutel wordt omgedraaid en er honderdduizenden Carnavalsvierders staan te tranen op de markt omdat er een pop van z’n sokkel wordt getild. Het is een vrij bizar fenomeen, maar bijzonder om mee te maken. Drink je glas leeg en pak de trein terug naar het ‘volgens jou dan’ geciviliseerde stukje Nederland, want dit betekent dat Carnaval over is… :'(

Ben je een carnavalstoerist en heb je nog steeds zin om te komen? Je hebt van harte welkom. Maar wel een biertje geven als je me tegenkomt!

Gaat lekker hier

Of bijvoorbeeld gewoon niet natuurlijk.

Menu
Total
25
Share