Bijzondere foto’s van verlaten psychiatrische inrichtingen

CREDITS: Matt van der Velde

In horrorfilms heb je ze vast al eens gezien. Verlaten psychiatrische inrichtingen, waar veelal jongeren een avontuur willen beleven. Toevallig moeten ze een avondje doorbrengen en gebeuren er gekke dingen. Over de mysterieuze dingen is geen bewijs, de verlaten inrichtingen zijn wel echt. Matt van der Velde uit Ottawa, Canada, fotografeerde deze gebouwen. Hier zie je een aantal beelden uit zijn project ‘Abonded Asylums’.

psychiatrische inrichtingen 1

Matt van der Velde

Matt is een veteraan uit het leger. Hij heeft ooit voor zijn vrijheid gevochten als soldaat bij het Canadese leger. Na zelf moeite te hebben gehad met posttraumatische stress en depressie werd hij nieuwsgierig. Zijn nieuwsgierigheid bracht hem vooral naar mentale ziektes. Hoe ging dat eigenlijk vroeger?  Van der Velde gooide zijn camera in de auto en startte een reis naar verlaten psychiatrische inrichtingen door Amerika. Hij onderzocht het verleden van al deze locaties. Een aantal van deze plekken was ooit nog onderdak van Marilyn Monroe! De plaatjes zijn wonderbaarlijk, het is aan jou om te bedenken wat er zich afspeelde.

 

Psychiatrische inrichtingen

Van onderzoek was vroeger niet veel te vinden. Onderzoek was toen een synoniem van experimenteren. Naalden in je hoofd, schokken door je tenen of vastgebonden worden aan de muur. Het was de normaalste gang van zaken als je uit de maatschappij viel. De maatschappij was toen nog vooral gericht op de kerk. Geloofde je niet in God of zag je juist gekke waanbeelden, dan werd je al snel voor gek verklaard. Toen noemde ze de inrichtingen ook nog het krankzinnigenhuis. Misschien had het toch iets met omgeving te maken? Matt van der Velde neemt ons even mee terug!

psychiatrische inrichtingen 5

psychiatrische inrichtingen 6

psychiatrische inrichtingen 7

psychiatrische inrichtingen 8

 

Total
0
Share