Col up! | Suit Up Tuesday
Ik ben Janine en mijn ‘daily mission in life’ is jullie, mannen, er nog beter uit te laten zien. Tijdens Suit Up Tuesday vertel ik regelmatig over stijl, trends en etiquette in relatie tot kleding. Zo kun jij je stijlvolle zelf zijn tijdens elke gelegenheid en kan niemand meer om jouw awesomeness heen.

Vorige week: De Vlinderdas

‘Een coltrui, mij een te hoog Steve Jobs gehalte’ kreeg ik afgelopen weekend nog te horen. Say what? Beter schaf je er vandaag nóg eentje aan. De col was vorig jaar al lekker bezig met een revival maar deze winter mag hij geen enkele garderobe missen. Sommige heren zullen de coltrui al als een all time klassieker beschouwen maar anderen ontdekken eigenlijk nu pas hoe stijlvol én praktisch een coltrui eigenlijk wel niet is. Een coltrui houdt je warm, kun je dragen naar kantoor, naar de kroeg of tijdens een winters buitenactiviteitje. Er schuilt alleen één gevaar; je moet hem wel goed dragen.

Foto: Marks & Spencers

Formeel

Als je je col onder je pak of blazer draagt kies dan voor een fijne soort wol (denk merino of kasjmier). Het zit anders niet lekker en ziet er ook een beetje krapjes uit. Houd het stijlvol door te kiezen voor rustige kleuren zoals grijs, beige of donkerblauw. Ideaal voor een casual friday op een chino in combinatie met een grove blazer. Onder een blauw of grijs pas zou je bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor een bordeaux exemplaar. Een coltrui van fijn materiaal is echt prima vervanger voor een shirt met das. Blijf wel weg bij kabeltjes en of printjes.

Casual

De casual variant mag grof en is verkrijgbaar in alle kleuren en materialen van katoen tot wol. Kabels, prints, hier kan het dus wel. Dit draag je uiteraard in combinatie met je jeans of een chino en chelsea boots. Met zo’n dikke col heb je geen sjaal meer nodig en kun je je leren jack of wollen jas extra mooi laten uitkomen. Je kunt van alles zeggen over de winter maar het leuke is dat je super veel lagen over elkaar kunt dragen en je dus helemaal kunt uitleven.

Foto: Asos

Liever niet

Een coltrui is helaas niet voor iedereen geschikt. Heb je een hele korte nek dan kun je het beter laten want dit accentueert dat alleen maar. Ook als je heel erg aflopende schouders hebt dan is het beter de coltrui te laten voor wat het is. Je legt dan nog meer aandacht op de afhangende schouders waardoor je optisch een beetje het ‘aardappel’ of ‘gloeilamp’ effect creëert. Onder een jasje kan het natuurlijk wel.

Serieus, die Steve Jobs was heus zo gek nog niet 😉

Foto: ZaraESSENTIALSMEER ESSENTIALS