Waarom cider je nieuwe zomerdrankje is

CREDITS: Jenni Peterson
Food & Drinks

Steeds meer mensen ontdekken het in Nederland nog redelijk unieke en lekkere drankje: cider. Volgens kenners hét zomerdrankje van dit jaar. Zo zijn zijn ze Engeland al jaren groot fan! Dus ondanks dat het een beetje vrouwelijk klinkt en een goed bittere IPA volgens jou het beste bier is, bestel je de volgende keer op het terras gewoon een keer een cider. Wij beloven je: het verfrissende drankje zal je absoluut verrassen. Mits je de juiste kiest. Lees even mee…

Wat is cider?

Cider wordt als biersoort gezien, hoewel het proces om het te maken meer op wijn lijkt. De smaak is wel te vergelijken met een fris, licht biertje. Cider heeft een friszure smaak en kan droog zijn of juist wat zoeter. De laatste tijd zijn er steeds meer ambachtelijke verschillende soorten ciders, dus er zit voor iedereen wel wat lekkers bij. Lekkere, frisse ciders op de warmste zomerdagen kunnen zelfs lekkerder zijn dan koud pilsje. Lekkerder dan bier?! Jup, dat zeiden we echt.

Mierzoet vrouwendrankje?

Cider is toch nog lang niet zo populair als het zou moeten zijn. Het klinkt ook wel een beetje suf, maar in Engeland leven ze op het spul. Ook de heren! En dat is niet gek, want de wat drogere ciders zijn ontzettend goed te drinken en doen zelfs denken aan champagne. Daarnaast zijn er ook weer ciders die meer naar bier toe nijgen. Laat je dus adviseren door de barman!

Daarnaast kan je er alle kanten mee op, zowel in smaak als in imago. Een goede cider bevat namelijk geen toegevoegde suikers, maar alleen maar natuurlijke ingrediënten. Dit maakt het drankje nog gezonder ook!

Proces

Cider wordt gemaakt met een basis van vruchtensap. Zo wordt appelcider van gefermenteerde appels gemaakt en perry ‘perencider’ van peren. Als men over cider praat heb je het bijna altijd over appelcider, maar er zijn veel meer variaties mogelijk. Zo worden de populairste ciders gemaakt op een basis van appel met smaken zoals framboos, bosbessen, maar ook met gember en honing.

Cider bevat meestal een lager alcoholpercentage dan een biertje. Het varieert van 4% tot 8%. Op snikhete dagen een super goede dorstlesser, zonder dat je na drie glazen niet meer rechtop kan staan. Je drinkt cider in een groot glas, zodat er veel zuurstof bij kan komen. Dit versterkt de aroma’s voor een optimale, frisse smaak.

Cider bij de barbecue

Extra leuk aan cider: het is heerlijk te combineren met verschillende gerechten. Een frisse cider past perfect bij de zomerse barbecue. Denk aan een goed stuk varkensvlees, een lekkere burger of een mals biefstukje. Gouden combinatie!

Menu
Total
1
Share