Dit zijn de essentiele stappen voor de perfecte scheerbeurt

Nu No Shave November lang en breed is afgelopen, heb je twee keuzes. Je kunt je gezichtsmanen waar je in de maand november hard op hebt gespaard behouden, of je scheert hem af. Wanneer je ervoor kiest om deze te scheren willen we je voorbereiden om dit op de juiste manier te doen, namelijk zoals je opa dit gedaan zou hebben.

Heet washandje

Het maakt niet uit of je de vaste hand van een chirurg hebt, of het scherpste mes ter wereld, zonder een goede voorbereiding wordt het sowieso een puinhoop. Hoeveel moeite is het nou om een schoon washandje onder een warme kraan nat te maken en dit op het gebied wat je gaat scheren te houden? Inderdaad, geen enkele, maar waarom heet hoor ik je vragen. Heel simpel. Een heet washandje dat een aantal minuten tegen de huid wordt gehouden opent de poriën en verzacht zelfs de meest taaie baarden. Open poriën betekent dat je gezichtshaar minder tegenstand biedt. Dus geen haren die uit je huid worden getrokken of een wondje dat de rest van de dag blijft bloeien.

Schuim of zeep?

Tot op dit punt in je leven heb je waarschijnlijk gedacht dat scheerschuim- of gel, alleen maar in die spuuglelijke spuitbussen verkocht wordt. Neem het van ons aan, laat die spuitbussen vol met chemicaliën en andere troep de volgende keer maar gewoon staan. Als het gaat om het kiezen van de juiste product, komt het meestal neer op persoonlijke voorkeur. Maar over het algemeen zijn er twee types, scheerschuim en scheerzeep. Van scheerschuim kun je verwachten dat het wat dikker is en ideaal voor de dikke, hard snorharen. Zeep is beter geschikt voor de gevoeligere huid en wat minder grove haartjes, dus voor de mensen die heel graag willen maar helaas niet de goede genen hebben.

Scheerborstels

De scheerborstel waarmee je jouw scheerschuim- of zeep aanbrengt is net zo belangrijk als je scheermes. De drie meestgebruikte scheerborstels zijn gemaakt van zwijnenhaar, dassenhaar of synthetisch haar. Borstels met zwijnenhaar zijn ideaal als je een scheerborstel met natuurlijk haar wilt, maar niet teveel wilt betalen. Voor 20 euro heb je een prima borstel en met het wisselgeld kun je nog een kroket uit de muur trekken. Dassenhaar is daarentegen de crème de la crème, als het gaat scheerborstels, en dit raden we dan ook iedereen aan. Het hydrateert de huid beter en is minder grof, wat het aanbrengen van je schuim of zeep alleen maar makkelijker maakt. Klopt, deze borstels zijn wel wat duurder, maar met 60 euro valt dit nog alles mee. Dan heb je ook nog de synthetische borstels. Een prima keus, als je veganist bent. Een voordeel van een synthetische borstel is dat je deze niet eerst nat hoeft te maken en het feit dat ze geen drol kosten, de keuze is aan jou.

Investeer in je scheermes

Scheren was ooit iets simpels en puurs, totdat het over werd genomen door marketingafdelingen met hun milieu-onvriendelijke plastic rommel. Elke keer als ze een nieuw product op de markt brengen heeft het één mesje meer en is het nóg flexibeler. Ja hoor…. Is het niet krom dat je voor een scheermes met 4 extra mesjes minder betaalt dan wanneer je 4 mesjes los moet kopen? Het scheermes waar je voor kiest is natuurlijk uiteindelijk aan jou, maar wij raden je een open scheermes aan. Dit zijn de vlijmscherpe mesjes die een barbier gebruiken bij een scheerbeurt. Dit is in het begin misschien spannend, maar wanneer je de tijd neemt zul je niet anders meer willen. Hier heb je natuurlijk ook weer verschillende prijsklassen in, maar voor 30 euro heb je een prima scheermes en dus een prima scheerbeurt.

Aanbrengen op gezicht

Nadat je jouw gezicht met een nat washandje hebt behandeld is het tijd om de schuim of zeep aan te brengen. Het is belangrijk wanneer je een borstel met natuurlijke haren gebruikt, deze een kleine tien minuten in heet water moet hebben geweekt. Met schuim, schep je twee kleine vingers en breng dit aan in het midden van je borstel, maak je gezicht nogmaals nat en schuimen maar. Het aanbrengen van zeep gaat nét wat anders. Hierbij pak je de vochtige borstel en draai je als het ware over de zeep heen totdat deze goed bedekt is met zeep. Vervolgens pak je een kom waar je een klein laagje water aan toevoegt en begin met je borstel in dat laagje water te roeren en uiteindelijk wordt dit een dik, schuimig goedje.

Foto: Shaving Shack

Nazorg

Alleen omdat de haren weg zijn, wil nog niet zeggen dat je scheerbeurt daarmee klaar is. Een goede nazorg is essentieel en maakt het verschil tussen een goede of een helse ervaring met ontstoken poriën en ingegroeide haartjes. Nadat je jezelf hebt geschoren maak je het washandje, die je als het goed is nog ergens hebt liggen, nat met koud water en leg je deze op het geschoren gebied. De kou zal de poriën doen sluiten en voorkomt dat deze ontstoken raken. Vervolgens gebruik je wat aftershave, dit ruikt niet alleen lekker maar werkt ook als desinfectant die eventuele bacteriën doodt.

Nu, ruim 800 woorden verder kun je eindelijk beginnen aan je scheerbeurt, succes!

Total
0
Share