Onderzoek wijst uit: IPA is goed voor de lever!

Het is al eens bewezen. Hop-extract is goed voor je. Het helpt bij het slapen en werkt ook als een ontstekingsremmer. Nu is ook ondervonden dat het helpt bij afvallen. Dat lees je goed, hop-extract kán helpen bij afvallen. Al moet je nu niet meteen een flesje Heineken leeggooien in je bidon. Wat het wel betekent is dat bier waar veel hop in zit beter voor je is.

Indian Pale Ale

Het eerste onderzoek dat in 2005 plaatsvond verteld over het hop-extract. Daarin werd onderzocht wat voor effect hop had op muizen. Aangezien het hop-extract uit dezelfde familie als marihuana planten komt, verwachtten ze iets te zien. Daar kwam uit dat er drie positieve effecten plaatsvonden in de muizen. Het werkt ontstekingsremmend, helpt bij afvallen en kan als ondersteunend slaapmiddel gebruikt worden. Dat zijn alle drie interessante effecten waar op veel gebieden iets mee gedaan kan worden. Met name sporters en mensen die moeilijk slapen kunnen er baat bij hebben.

Een kleine kanttekening: dit geldt voor hop, zonder de combinatie met alcohol. Dus wacht even voordat je in de kroeg nog een IPA achterover tikt in de hoop af te vallen, beter te slapen of van je keelontsteking af te komen. Maar let op:

Tóch vonden ze het in Duitsland, op de Friedrich-Schiller-University Jena, logisch om een vervolgonderzoek te doen naar hop in bier. De resultaten zijn positief: bier met veel hop is goed voor je. Althans, als je een vrouwelijke muis bent. Het kan zorgen voor minder vet opbouw in de lever en het voorkomt ziektes.

Don’t worry, be hoppy

Vrouwelijke muizen of niet, bier met veel hop – dus o.a. Indian Pale Ales – is dus beter. De onderzoekers werken nog even hard door voor een definitief antwoord en de effecten bij mensen. Maar ze weten in elk geval dat het minder schadelijk voor je lever is. Het lijkt erop dat wij dit weekend alvast een IPA drinken. Kijk hier hoe je zelf zo’n ‘gezonde’ IPA kunt brouwen. Proost!

Total
8
Share