Dit is waarom bier de grondlegger van ons bestaan is | Beer Talks

Lifestyle

Vorige week: De beste baan ter wereld: Biersommelier

Als beste dorstlesser ter wereld heeft bier een belangrijke rol gehad in onze geschiedenis. Er zijn talloze bewijzen dat bier zijn oorsprong kent in het midden oosten en Egypte. Er zijn in veel graftombes resten van bier en brood gevonden. Hoewel aanvankelijk niemand wist hoe het proces werkte, wist men dat als graan/mout en water met elkaar in aanraking kwam geduld er voor zorgde dat een godendrank het resultaat was. Oud brood werd vaak gebruikt om thuis bier te brouwen zodat er niets verspild werd.

Sommige historici beweren dat bier zo een belangrijke culturele rol speelde, dat wij als mensheid het nomadische jagersbestaan opgaven en gingen leven als planters en boeren. Als nomade is het lastig om akkers te verbouwen met graan en daarmee is bier de grondlegger van ons huidige bestaan. De wens om elke dag bier te kunnen drinken was zo sterk, dat we onze speren in de hoek gooiden en vervolgens akkers gingen beplanten.  Bier

De eerste uitgebreide schriftelijke melding van bier werd meer dan 5000 jaren geleden gemaakt in Mesopotamië, het vruchtbare gebied tussen de Eufraat en de Tigris, het huidige Irak. Tijdens proeverijen en trainingen haal ik dan ook regelmatig de stelling aan dat bier verbroederd en zorgt voor een gezellig en leuk leven. Sinds dat ze in Mesopotamië gestopt zijn met bier drinken, is het er ook niet echt gezelliger op geworden en mijn advies is dan ook om eens vaker met elkaar een lekker potje bier te drinken!

Die goeie ouwe tijd

In de Middeleeuwen was bier onderdeel van het dagelijkse dieet. Het kookproces zorgde er voor dat bacteriën dood gingen en daarmee was bier een veilige drank. Men wist dat je van water ziek werd en van bier niet, dus dronken zelfs kinderen bier! Brouwen hoorde in die tijd ook gewoon bij de huishoudelijke taken van de vrouw (net zo als koken en schoonmaken). Succesvolle brouwers kregen vaak mensen op bezoek en een logisch gevolg hiervan was dat hun woningen ontmoetingscentra werden van de gemeenschap. Dit was het ontstaan van de herberg en de kroeg.Middeleeuwen bier drinken

De uitdrukking ‘wijn na bier geeft plezier’ en ‘bier na wijn geeft venijn’ komt uit deze tijd. Iedereen dronk vanaf jongs af aan bier, de drank voor het ‘gewone volk’, want de gegoede burgerij en adel dronk wijn. Wijn was in die tijd een stuk duurder dan bier, dus als je wijn ná bier dronk, betekende dat dat je was gestegen op de maatschappelijke ladder: een goede ontwikkeling. Andersom is het natuurlijk puur venijn, als je vanuit een bevoorrechte positie terug werd geworpen in het bierdrinkersbestaan.

Ingrediënten van bier

Bier is een complexe drank die bestaat uit minimaal vier ingrediënten. Bierbrouwen is vergelijkbaar met koken. Om het te maken meng je mout (bewerkt graan) met water en hop, kookt het, laat het afkoelen en vervolgens voeg je gist toe, die de suikers omzet in alcohol en koolzuur. Elk bier is een unieke samenstelling van ingrediënten die vroeger lokaal verkrijgbaar waren. Het water dat uit de grond werd gehaald, had een bepaalde scheikundige samenstelling die we tegenwoordig kunnen bewerken. Vroeger moest je het er mee doen en zo is de kwaliteit van water het belangrijkste uitgangspunt van een goed glas bier. Ik citeer mijn docent van de biersommelier opleiding “If your water tastes like shit, your beer wil taste shitty to”. Zonder goed water kan je nooit een lekker bier brouwen. De kwaliteit van de ingrediënten hebben, net zoals bij koken, direct effect op de bierkwaliteit.Bier Ingrediënten

[irp posts=”64583″]

Naast de basis ingrediënten voegen brouwers andere dingen toe als mais, rijst, kruiden, specerijen, suiker of fruit toe om het bier hun persoonlijke handtekening te geven. Hiermee is bier een ontzettende complexe drank die uit veel meer ingrediënten bestaat dan wijn. Door het bredere smaakspectrum is bier dan ook makkelijker te combineren met eten. 

Bier-spijs-combi

De zomer is nu echt bijna ten einde en we kunnen binnenkort lekker bokbier drinken. Maar eerst een lekker nazomerse bierstijl die eigenlijk het hele jaar lekker is. Neem tijdens de borrel een lekker blond bier en serveer dit met wat heerlijke plakken ossenworst. Om het feest compleet te maken serveer en een beetje mayonaise en balsamico cremoso bij en het ouderwetse genieten kan beginnen.

Proost!

IvoFood paring met bier

tags:
Total
0
Share