Bewezen: vergeetachtig zijn is een uiting van intelligentie

Het stereotype beeld van de ‘verstrooide professor‘ dateert al uit de tijd van de Oude Grieken. Nu blijkt dat de filosofen van destijds nog niet eens zo gek waren. Recent Canadees onderzoek toont namelijk aan dat vergeetachtig zijn juist een teken is van intelligentie. Vergeten is een soort veiligheidsknop die jou beschermt tegen de informatie over load die de digitalisering met zich meebrengt. Met andere woorden: als je jas weer eens bij vrienden is blijven hangen, is dit een goed teken.

intelligentieVergeetachtig

Onderzoekers van het blad Neuron stellen dat het doel van jou geheugen is om te leiden en intelligente besluiten te optimaliseren. Onderzoeker Blake Richards zegt: “Het is belangrijk dat het brein irrelevante details vergeet en zich in plaats daarvan richt op de dingen die ons gaan helpen om beslissingen te nemen.”  De digitalisering neemt bij dit onderwerp positieve kenmerken met zich mee. De online wereld zorgt ervoor dat het onthouden van details steeds minder belangrijk wordt, aangezien Google daarvoor je beste vriend is.

Productiviteit

Als hard werkende man wil je ervoor zorgen dat je zo productief mogelijk bent. Naast dat je bijvoorbeeld naar de juiste tracks kan luisteren of een haka break kan nemen om je productiviteit te verhogen, helpt het geheugen en daarmee jou intelligentie ook mee om de focus te verhogen door zaken juist te vergeten. Doordat jij informatie weg kan filteren vliegt jou productiviteit de pan uit!

Geen limiet aan het geheugen

Hersenwetenschapper Dick Swaab legt het uit: “Er is eigenlijk geen limiet aan wat je kunt onthouden. Maar als je erg veel informatie onthoudt, wordt het moeilijker voor je brein om belangrijke informatie terug te vinden.” Jij hebt het vermogen om wel op het juiste moment belangrijke zaken terug te halen. Zo kaart jij net dat cruciale onderwerp aan tijdens een belangrijke meeting.ESSENTIALS