Dit zijn de belangrijkste termen uit de mannenmode

Lifestyle

Weet jij wat Tenue de Ville is? En een sjaalkraag? Zou je moeten weten! We spijkeren je kennis wel even bij. Want er alleen fashionable uitzien is tegenwoordig niet meer genoeg. Je moet weten wat je draagt. Wij hebben voor je een mooi lijstje gemaakt met de belangrijkste termen uit de mannenmode! Na het lezen hiervan ben jij de meest flexibele kledingdrager die er is.

De belangrijkste termen uit de mannenmode

Tenue de Ville

Tenue de Ville verstaan in we in de volksmond als stadskledij. Nette kleding voor overdag dus. Het gaat hier over een simpel, blauw of grijs pak. Absoluut geen bruin! Je draagt het pak met een hemd en een stropdas, zwart schoenen en zwarte sokken. Alhoewel tegenwoordig Happy Socks ook erg gewaardeerd worden.

 

Oxford

De meeste mannen zien dit gewoon als een standaard shirt. Toch is dit een speciaal soort overhemd. Hij valt te herkennen aan zijn glans, de Oxford is van het fijnste katoen gemaakt. Het is de meest casual blouse in het spectrum van formele kleding. Vooralsnog kun je de blouse dragen bij zowel formele als casual gelegenheden. Met een zogeheten collarpin zit je kraag niet alleen goed, maar geeft het ook een extra sieraad.

 

Chino

Een bandplooi broek, maar dan voor wat meer informele gelegenheden. De chino wordt zo genoemd vanwege de stof. De chino is misschien wel de perfecte broek, aangezien hij zowel casual als formeel gebruikt kan worden. In combinatie met een Oxford, ben jij het heertje doe je er een trui op ben je casual stylish. Een echte must have dus om in je kast te hebben liggen.

belangrijkste termen uit de mannenmode 5Foto: Marc Richardson

 

Raw denim

Raw Denim klinkt al stoer en zo ziet het er ook zeker uit. Nonchalant op voorbedachte raden, laten we maar zeggen. Raw betekent letterlijk ‘onbewerkte spijkerstof’. Dat is het ook, want deze stof blijft ongeverfd waardoor het vaak zwart, donkerblauw of grijs is.

Bootcut

De eerste uit de lijst van belangrijkste termen uit de mannenmode. Vaak gezien als een beetje een slordige en onflatteuze broek. De broek is wijder bij de enkels zodat de broek over de schoenen (boots) valt. Het wordt vaak gebruikt als werkbroek, vooral in de bouw of in fabrieken maar komt ook regelmatig voor op de runways en in het modebeeld.

 

Merino wol

Wol komt er in allerlei soorten maten en kleuren. Een wollen trui kan je het beste hebben van Merinowol, het prikt niet en het houdt je lekker warm. Daarnaast is de wol ook nog eens lekker zacht. Het is een multifunctionele stof die niet alleen voor kleding wordt gebruikt maar ook voor gordijnen en meubels.

belangrijkste termen uit de mannenmode 8

 

Revers

De reverse, ook wel het omgevouwen gedeelte van een jasje. Waar we in de 70’s graag een zeer brede revers droegen, houden we het nu graag bescheiden. Toch kan bescheiden ook zeer gedetailleerd zijn.

 

Sjaalkraag

De staalkraag is hetzelfde als de revers alleen dan zonder de inkeping of scherpe punt. Over het algemeen alleen gezien bij smoking jasjes. Het valt als een soort van sjaal om je lichaam. Met een staalkraag ben je sowieso een gentleman en natuurlijk Smokin’ hot!

Bespoke

Ofwel Tailoring, ofwel een maatpak. Het gaat hier om een kostuum geheel op jouw smaak en maat en maat gemaakt. Hier zitten geen eisen aan als het gaat om stof of kleur. Het is jouw wereld, maar houd je aan de etiquette.

belangrijkste termen uit de mannenmode 11

 

Jacquet

Een jacquet is een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daarbij draag je een wit hemd met blinde knoopsluitingen en dubbele manchetten. Eventueel kun je het pak combineren met handschoenen, een zwarte of grijze hoge hoed en gladde, zwarte schoenen. Veel Nederlandse mannen trouwen in een jacquet. In dat geval is het grijs voor de bruidegom en de gasten dragen zwart.

foto: Simon Song

 

Brogues

Brogues zijn geperforeerde schoenen. Haast een must onder elk formeel kleding stuk. Ze komen in verschillende vormen, maten en kleuren. Let dus goed op je schoenfatsoen. Deze kunnen je pak helemaal afmaken of je kan ze lekker casual dragen onder een chino of jeans.

belangrijkste termen uit de mannenmode 13

 

Total
1
Share