Balestrand

Tijdens onze trip door de Noorse Fjorden hebben we ook Balestrand aangedaan. Dit Idyllische en artistieke dorpje is een wereld op zich. Al eeuwen komen kunstenaars naar Balestrand ter inspiratie. Zelf ik kan je vertellen waarom. De ongerepte natuur, immense Fjorden en bergen én de eeuwige rust in dit dorpje maken het absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Bjorg Bjoberg

We ontmoeten hier Bjorg. Voorheen lerares, nu kunstenares. Ze schildert aquarellen die ze ons maar al te graag laat zien. Ook mogen we haar ‘geheime kamertje’ zien. Het is iets minder spannend dan je denkt; een kamer gevuld met kinderspeelgoed en kerstversiering. Ze vertelt ook over de trollen in Balestrand. Misschien dat de rust en de omheining van de fjorden toch meer met een mens doet?

Bjorg woont hier al 45 jaar en is dus bij uitstek de persoon die ons alles kan vertellen over Balestrand. Na een heerlijke kom trollensoep leidt ze ons  dan ook vol overgave rond. Ze vertelt dat er een wedstrijd is wie het mooiste brievenbushuisje bouwt. Ook vertelt ze over de verschillende bouwstijlen in het dorp, voornamelijk Duits en Engels.

St Olaf’s Kerk

Het bordeauxrode, houten kerkje valt direct op als je rondloopt in Balestrand. Het is de St Olaf’s kerk. Een anglicaanse kerk midden in Noorwegen. Het is een ode aan Margaret Green, een dochter van een Britse geestelijke. Margeret kwam als toerist naar Balestrand om te genieten van de natuur. Ze werd verlieft op Knut Kvikne (daarover later meer) en bleef voorgoed. Ze miste echter een kerk. Samen met haar man bouwde ze deze kerk. Ze heeft de kerk echter nooit helemaal af gezien. Ze stierf voordat het project klaar was. Elke zondag worden er nog diensten gehouden. Door een Engelse pastoor trouwens!

Cider

Na de bijzondere wandeling in Balestrand waren we uitgenodigd bij de Ciderhuset. Een familie bedrijf waar naast cider ook verse fruitsappen en confituren worden gemaakt. Na het vakkundig openen van een fles cider mochten we zowel de cider als de fruitsappen proeven. Het bijzondere van de ciders en sappen is dat de vruchten uit de omgeving komen. Balestrand ligt precies op de noordelijke grens waar het nog mogelijk is om vruchten te verbouwen. Of je dat nu echt proeft, geen idee. Het is vooral het ambachtelijke wat deze cider en sappen zo bijzonder maakt. Een litertje sap kost dan ook al gauw €9,-

 

 

Kviknes Hotel

Dit hotel heeft een prachtige geschiedenis. Begonnen door de familie Kvikne in 1752 en daarna telkens overgedragen aan de kinderen. De naam Kvikne hebben we al eens eerder gelezen in dit artikel: Knut Kvikne. De man van Margeret Green die samen de St. Olaf’s kerk bouwde. Een echt ‘ons kent ons’ dorpje dus. Naast de buitengewoon mooie ligging is het Kviknes hotel het grootste houten gebouw ter wereld.

De huidige Kvikne heeft ons een rondleiding gegeven door het historische gedeelte van het hotel. Zo heeft de Duitse Kaiser Wilhelm 2 nog op de stoel gezeten (zie foto). Daarnaast heeft het ook nog eens de prijs van ‘het beste historische hotel aan de waterkant 2014’ gewonnen. Ga je naar Balestrand? Dan moet je hier dus zeker in het Kviknes hotel slapen!ESSENTIALS