Waarom je nooit meer mag snoozen en meer slaaptips

Nooit op tijd in bed liggen, overdag moe zijn, liters koffie drinken en ‘s avonds weer heel de nacht wakker liggen. Best een grote kans dat jij je hierin herkent. Iedereen heeft slaap nodig en iedereen houdt ook van slapen, maar toch houdt niemand zich aan een vast. Een gezond slaappatroon is best zeldzaam. Hoe komt dit toch en wat kunnen we er aan doen?

Om heel objectief te meten of jij een goed slaappatroon hebt, kan je je ‘slaapschuld’ berekenen. Je berekent hoeveel slaap per uur je nodig hebt, zeg gemiddeld acht uur per nacht, trek daar het aantal uur wat je daadwerkelijk die week slaapt van af. Als je boven de acht uur aan slaap tekort zit, moet je misschien toch wat beter op je slaappatroon gaan letten. Slapen is namelijk super belangrijk en stiekem ook best fijn, toch?

Slapen is gezond

Het belang van slapen wordt vaak onderschat door mensen. Je zou ‘lui’ zijn als je te lang slaapt en bovendien heb je wel iets beters te doen. Toch is het echt belangrijk om iedere nacht aan die acht uur slaap te komen. Denk maar eens na, als je slecht hebt geslapen ben je heel de dag chagrijnig en ‘s avonds tegen de tijd dat je thuis bent van je werk, helemaal kapot. Energie om te sporten of zelfs gezond te koken heb je dan vaak niet meer. Dit resulteert dus in een slechte levensstijl.

“Snoozen is een marteling voor je hersenen!”

Stop met snoozen!

Neem bijvoorbeeld snoozen – iets wat we bijna allemaal doen. Nog heel eventjes die 5 minuutjes extra slaap pakken… helaas moeten we hier echt mee stoppen. Slaapgoeroe’s noemen het zelfs een ‘marteling voor je hersenen’. Onze hersenen willen ongestoord slapen en vanzelf, rustig wakker worden. Als je snoozet onderbreek je je slaap abrupt, waarna je je slaapcyclus weer opnieuw start, en daarna weer abrupt afbreekt. Na een enige tijd snoozen zijn je hersenen hier goed klaar mee. Je blijft moe en je hersenen kunnen niet rustig wakker worden. Voortaan van die snooze-knop afblijven dus!

Verander je gedragspatroon

Een lekker glaasje wijn voor het slapen gaan of nog net dat laatste biertje met de vrienden in de kroeg. Het is heerlijk en geeft je zelfs het gevoel dat je beter slaapt. Toch is alcohol voor het slapen gaan een van de slechtste dingen voor je slaappatroon. Je slaapt minder diep en dit resulteert zich in extra moe zijn de volgende dag. En met die kater is je concentratie en goede humeur ook nergens te bekennen…

Doseer je dagen

Een keer een nachtje minder slaap pakken, hoeft helemaal niet erg te zijn. Er zijn nou eenmaal veel dingen die jouw tijd en aandacht nodig hebben. Werk, verplichte borrels, verjaardagen, avondjes met de mannen en vergeet vooral quality time met je vriendin niet. Genoeg slaap schiet daar dan al snel bij in. Maar als dit te vaak gebeurt, verpest je jouw slaappatroon en ga je dit merken in de rest van je drukke leven. Minder oplettend tijdens vergadering, slordiger aan het werk op kantoor, minder aandacht voor je vrienden… Je wordt er alleen maar leuker van als je een gezond slaappatroon hebt!

Total
10
Share