Ambachtelijk

Gisteren bij de Albert Heijn was het weer raak: ambachtelijke zalmfilet. Nu ik er op let, zie ik het dan ook steeds vaker om mij heen: ambachtelijk brood, ambachtelijk ijs, ambachtelijk links, ambachtelijk rechts… Maar wat is nou echt ambachtelijk? Of ja, eigenlijk is de vraag wat betekend ambacht nog anno 2013?

In de tijd van mijn overgrootvader hoefde ik deze vraag niet te stellen. De ambachtsman was namelijk de held van het dorp! De bakker stond iedere morgen vroeg op en bakte het brood voor zijn dorpsgenoten. De meubelmaker zorgde voor een stoel en tafel om aan te eten en de edelsmid voor het mes om mee te snijden. Duidelijkheid en vakmanschap!

Maar de tijden van specialisme lijken voorbij. De ambachtsman is steeds moeilijker te vinden tussen de grote concerns die de markten domineren. Het woord komt men daarentegen nog vaak genoeg tegen. Want zeg nou eerlijk.. Ambachtelijk zuurdesembrood klinkt toch ook gewoon véél lekkerder dan witte puntjes? En als het lekkerder klinkt mogen we er toch best wat meer voor vragen, tóch? Hier bevindt zich de kern van het probleem. Tegenwoordig wordt ambacht alleen nog maar met duur geassocieerd.

Duur. Is dat nou ambacht anno nu? Spreken we dan niet meer over de vakkennis en de bloed, zweet en tranen die de beste man in zijn product heeft gelegd? Nee, dat laten we voor het gemak maar achterwegen. Ambachtelijk is veranderd van vakkennis, kwaliteit en echtheid naar een legitieme reden om de marges wat omhoog te mogen schroeven.

Dit is dan ook de reden dat steeds meer producenten het woord ‘ambachtelijk’ aan hun product verbinden. Ik snap dat het crisis is en dat merken op zoek moeten naar nieuwe branding mogelijkheden, maar dit kan toch niet de bedoeling zijn.

Ironisch gezien heeft deze manier van branding niets te maken met de ambacht of de ambachtsman achter het product, maar slechts met het beoogde resultaat van zijn harde werken. Ik heb de zalmfilet dus maar laten liggen. Voor een ambachtelijk stuk vis ga ik naar Job: visboer in hart en nieren!

David Reader