5 Tips om je dromen sneller uit te laten komen

Lifestyle

Het hoort bij een mens om te dromen. Als je geen dromen hebt, heb je geen leven. Ik heb het niet over de dromen die je ‘s nachts hebt, maar waar je bewust over fantaseert. Al kan het natuurlijk soms zo zijn dat je hier tijdens het slapen ook over droomt. Een man hoort dromen en ambitie te hebben, anders kun je je geluk niet ‘meten’.

Maar wat is geluk nou precies? Het is ontzettend vaag, maar wel degelijk meetbaar. Heel simpel zelfs. Geef jouw geluk nu een cijfer van 1 tot 10 en doe dit op lange termijn nogmaals. Neem je eerste cijfer als basis en vergelijk deze cijfers. In Nederland is het gemiddelde dat we aan ons geluk geven een 7,3, een van de hoogste cijfers van ter wereld!

Geluk

We kunnen zeggen dat de meeste mensen in Nederland ongeveer gelijke kansen hebben om hun dromen te verwezenlijken. Uitzonderingen daargelaten. Dus het is voor een groot deel up to you wat je van je leven maakt.

Tijdens een ontbijtsessie van Purdey’s, met als thema ‘het nastreven van je dromen’, woonde ik een presentatie bij van Meike Bartels. Ze is een hoogleraar en deskundige op het gebied van geluk en vertelde dat er in een onderzoek naar emoties, gemeten is welke emotie het meeste teweeg brengt in je lichaam. Je zou denken dat boosheid en angst erg hoog zouden staan, maar ‘liefde’ verslaat deze emoties. Bovenaan staat ‘geluk’. Dit is gelijk ook de enige emotie die je in je volledige lichaam voelt.

13-21664-large

Foto: Discovermagazine

Dromen

1. Focus

Zoals je vroeger op school waarschijnlijk leerde, moet je doelen stellen om te weten wat je wilt bereiken. SMART doelen. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Makkelijk gezegd, maar lastiger gedaan. Weet wat je wilt, zorg dat je ervan bewust bent als je het gehaald hebt of dat het echt niet meer gaat lukken en zorg dat je jezelf een streeftijd geeft. Als jouw onderneming na zes à zeven jaar nog steeds maar minimaal winstgevend is, dan is het toch tijd om verder te gaan kijken.

2. Schakel zo veel mogelijk obstakels uit

Een van de andere sprekers was de Britse fotograaf Jimmy Nelson. Buiten dat deze man fantastisch kan presenteren, is het een van de beste én meest excentrieke fotografen die ik ken. Deze man is op 18-jarige leeftijd van zijn kostschool weggelopen en vervolgens naar Kazachstan gereisd. Vanuit daar is hij de hele wereld over gegaan en kwam hij erachter dat hij zich het meest op zijn gemak voelt bij inheemse stammen over de hele wereld. Natuurlijk wilt hij deze stammen fotograferen, maar verbaal communiceren is meestal onmogelijk. Zijn techniek is om de meest open personen van de stam uit te kiezen en deze te adoreren, op een bepaalde manier neer te zetten en na heel veel geduld te hebben gehad dé perfecte analoge foto van te maken. De andere stamleden zien dit en worden direct jaloers. Daarna is hij dagenlang zoet met het fotograferen van deze prachtige mensen, ondanks dat zij geen idee hebben wat er aan de hand is.

Dromen - Purdey's - Manify5

Jimmy Nelson leeft zijn droom. Hij heeft daar heel veel voor moeten opzeggen, waar de meeste mensen veel waarde aan hechten. Soms moet hij dagenlang door de vrieskou en op zijn knieën om mensen te overtuigen om met hem mee te gaan naar díe ene plek voor dé perfecte foto. Maar het resultaat mag er wezen!

Als jij vastberaden bent om je droom na te gaan, maar je weet dat dat niet gaat lukken met bepaalde personen of andere obstakels in je leven, is het tijd om keuzes te gaan maken. Je gaat geen loterij winnen, als je nooit loten koopt. Metaforisch gesproken, want als je wel loten koopt is de kans ook niet heel groot ;-).

3. Zorg voor stabiliteit

Jimmy Nelson gaat nergens heen, als hij geen geld heeft. Niemand trouwens. Je hebt een bepaalde basis nodig om je dromen te verwezenlijken. Deze basis kan geld zijn, maar bijvoorbeeld ook een hele sterke persoonlijkheid. De kans dat je niet slaagt is aanwezig en dat moet je wel aankunnen, ook al heb je er heel veel voor opgezegd. Een buffertje op welk niveau dan ook, is dus raadzaam. Is jouw droom ‘succesvol ondernemer, met een mooi gezin en een mooi huisje in het centrum’ is, dan weet je dat je risico’s moet nemen, maar ook een financiële basis moet hebben. Is jouw droom ‘de wereld zien’, weet dan dat er ook momenten zullen zijn dat je je enorm eenzaam voelt. Zorg dat je dan doorzet.

Je hebt mensen die alleen maar bezig zijn met de toekomst. Ik heb zin in de vakantie, over 76 dagen is het Kerst, ik ga nu maar vast op m’n geld zitten voor als het ooit fout mag gaan. Je hebt mensen die alleen maar zeuren dat het vroeger beter was. En je hebt mensen die met de dag leven. Jij moet de persoon zijn die hier de juiste balans in vindt. Zorg voor een goede basis voor de toekomst, maar leef in het hier en nu. Ben je niet gelukkig, zoek dan direct uit wat er moet veranderen en onderneem actie.

4. Leef in het nu en ben bewust van geluk

Geluk is meetbaar, maar het is niet altijd makkelijk om je te beseffen dat je bezig bent met iets dat jou niet gelukkig maakt. Zo deden Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt, van het succesvolle Goodiebaggirl, een zegje tijdens de ontbijtsessie. Ondanks dat ze zeer goed verdienden, kwamen ze erachter dat ze niet gelukkig waren met het concept achter het bedrijf. Pas na enkele jaren kwamen ze er beiden achter dat het hun werk was, die voor een leegte zorgde. Ze besloten er mee te stoppen en nu hebben ze een online lifestyle magazine, Holistik, opgezet, dat hen veel dichter bij het hart ligt.

“Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment.” – Buddha

Dromen - Purdey's - Manify2

5. Blijf altijd dromen

“Tienduizenden kinderen staan elke weekend op het voetbalveld en ze hebben allemaal dezelfde droom: de nieuwe Messi worden.”, aldus [naam]“Maar we kunnen nu al vaststellen dat geen of heel misschien één voetballertje ooit een vergelijkbare prestatie gaat neerzetten. Maar dat is niet erg, vele vallen af juist omdát ze andere dromen krijgen (vaak wat realistischere). En ondertussen genieten ze van het spel.” Dus of je nou wel of niet (een gedeelte van) je dromen hebt verwezenlijkt. Blijf altijd dromen over andere dingen of juist de volgende stap. Want dromen houd je leven interessant.

VoetbalteamSAMSUNG CSC

Total
0
Share